"Европа в пламъци": Как ще живеем на този горящ континент?

8447
"Европа в пламъци": Как ще живеем на този горящ континент?
Снимка: Getty Images

Време е да се подготвим за все по-гореща и запалима Европа.

Глобалното затопляне превръща обширни територии на континента в истински огнища, като топлината и сушата помагат на горските пожари да се разпространяват с лекота.

Миналия месец пламъци обсадиха тревни покрайнини на сицилианския Палермо, разкъсаха гъста гора на испанската Ла Палма и продължиха надолу по гористите планини на гръцкия Родос, където десетки хиляди бяха евакуирани. Тези разрушителни пламъци не са били неизбежни, казват експерти и аварийни работници. По-скоро ЕС и неговите държави-членки не успяват да предотвратят подобни бедствия.

"Горските пожари са доказателство, че не влагаме достатъчно усилия в управлението на земята", казва Рафаеле Коцолино, италиански пожарникар и представител на профсъюзите в Неапол, пред Politico.

Докато ЕС изгражда постоянен флот от противопожарни самолети, Брюксел досега не е обърнал особено внимание на превантивните мерки като активно управление на горите, казват критиците.

Още: От глобално затопляне към глобално сваряване. Природата ни наказва и има защо

Време е за решения

Пламъците в Европа вече опустошиха над 200 000 хектара през първите седем месеца на тази година, а сезонът на пожарите далеч не е приключил.

"Ние само се крием от проблема", каза германската евродепутатка от групата на "Зелените" Анна Депарнай-Грюненберг, която е лесовъд по образование: "Досега ЕС изразходваше средствата си почти изключително за реактивни мерки за горски пожари". Тя твърди, че е крайно време правителствата на Брюксел и ЕС да въведат превантивни мерки, като повторно напояване на почвата и прекратяване на изсичането на горите. Колкото и шокиращо да звучи, експертите по горите казват, че Европа също ще трябва да изсече някои дървета.

"Нуждаем се от стари гори, сравнително ограничени по площ", казва Гавриил Ксантопулос, директор на Института за средиземноморски горски екосистеми: "Не искаме пълни планини с недокоснати гори."

Още: Спират стотици полети и почивки за остров Родос заради огромните пожари (ВИДЕО)

Пламъци, гладни за земя

За повечето европейци огромната непрекъсната зелена шир изглежда като природата в идеалното ѝ състояние. За Виктор Реско де Диос това изглежда като смъртоносен капан.

"Смятаме, че това е пустиня, това е хубаво", каза той пред Politico: "Всъщност, това е нещо наистина опасно."

Реско де Диос, професор по горски науки в испанския университет в Лерида, казва, че условията за опасен горски пожар включват:

  • източник на запалване;
  • метеорологични условия, които помагат на пламъците да се разпространят;
  • най-важното - големи количества гориво, което означава непрекъснати участъци от суха растителност.

Повечето пожари в Европа са започнати от хора, независимо дали чрез палеж, небрежност или злополука, което означава, че образоването на хората за опасността от хвърляне на цигари в горите например, е от ключово значение. Но предотвратяването на запалването не трябва да бъде основният фокус, като се има предвид, че природните явления като мълния също могат да предизвикат пожар, твърди Реско де Диос.

Тъй като изменението на климата прави много части на Европа по-горещи и по-сухи, намаляването на емисиите, затоплящи планетата, е от жизненоважно значение за намаляване на риска от пожари. Така се справя и с наличието на гориво.

Още: Климатичните аномалии по света – какво се случва?

"Колкото повече растителност има, толкова повече растителност ще консумира огъня. И колкото по-суха е растителността, толкова по-вкусна ще бъде за огъня", метафорично описва процеса Реско де Диос. Това може да бъде особено катастрофално в покрайнините на градовете, където има огромни "участъци земя, които просто не се управляват и те могат да подхранят катастрофален пожар", каза пожарникарят Коцолино.

Решаването на този проблем означава не само намаляване на запалимите части, а и освен това едва ли ще бъде популярна политика, призна Реско де Диос.

Докато горите в световен мащаб намаляват, то те се увеличават в Европа през последните десетилетия, тъй като фермерите са изоставили земята си, за да живеят в градовете. Без редовно разчистване на подлес от фермерите и техните животни, горите са станали по-диви и по-плътни, допринасяйки за натрупването на горима биомаса, каза Ксантопулос.

"Горските пожари до голяма степен са резултат от съвременния ни начин на живот", добави той.

Още: Над 2,7 млн. хектара гори са унищожени от пожари от началото на годината в Канада

Ролята на ЕС

Предотвратяването на разпространението на диви гори в цяла Европа звучи нелогично – особено след като Брюксел има амбициозни цели за възстановяване на деградиралите екосистеми на континента.

Спорните нови правила имат за цел да подобрят устойчивостта на природата към изменението на климата и способността й да действа като средство за намаляване на въглерода. Но експертите предупреждават, че усилията за възстановяване на природата могат да имат вредни странични ефекти, ако не се прилагат правилно.

В Южна Европа оставянето на горите да растат естествено без човешка намеса може да бъде "много положително за естественото биоразнообразие, но създава тези нежелани последици. Единият е рискът от горски пожари", казва Инацио Мартинес де Арано, старши експерт в Европейския институт за гората за анализа на Politico.

ЕС се ангажира да подобри превенцията и мониторинга на горските пожари като част от своята стратегия за горите до 2030 г. Но законодателството за разработване на общоевропейска рамка за наблюдение на горите в подкрепа на управленските дейности беше забавено.

Още: ООН: Глобалното затопляне приключи, вече сме в ерата на глобалното кипене

Очакваше се ЕК да представи проектозакона преди лятото, но оттогава той изчезна от дневния ред. Говорителят на Комисията Адалберт Янц заяви, че "няма конкретен момент, който да обяви".

Няколко правителства, главно от Централна и Източна Европа, се противопоставят на рамката за мониторинг на горите. В писмо от 19 май, получено от  Politico, група от 13 министри на земеделието, водени от Австрия, изразиха скептицизъм относно инициативата с довода, че ЕС не трябва да се меси в това, което те смятат за национален въпрос.

Докато протакаше превенцията, Брюксел пое по-голяма роля в координирането на реакцията при извънредни ситуации при пожари, разполагането на пожарникари от ЕС в уязвими страни и изпращането на противопожарни самолети. Планира се и удвояване размера на противопожарния флот и закупуване на повече самолети от типа Canadair.

"Самолетите са полезни, разбира се – но ако трябва да избирам, бих предпочел да имам повече персонал на земята", каза Коцолино, предупреждавайки, че италианските пожарни бригади нямат персонал и оборудване, като същевременно са изправени пред нарастващи рискове за здравето от екстремни горещини и дим. Инвестирането в превенция е и по-евтино.

"Поне в Испания разходите за гасене на пожар са 19 000 евро на хектар", каза Реско. "Цената на дейностите по предотвратяване на пожари е 2000 евро на хектар."

Европа трябва да се събуди за заплахата от горски пожари, преди да се е случила друга трагедия, предупреди испанският академик, като допълва, че е особено загрижен за градовете, заобиколени от гори.

"Има някои места, където ако има пожар просто се оказвате в капан", каза той и дава пример с гръцкото село Мати, където 104 души загинаха през 2018 г.

Засега големи горски пожари се наблюдават най-вече в средиземноморските страни. Но тъй като изменението на климата загрява Европа, "огненият пояс ще продължи да се движи на север и по-висока надморска височина, така че можем да очакваме пожари в планински райони като Пиренеите и Алпите", каза Реско де Диос.

В Централна Европа залесените райони са склонни да имат по-голямо натоварване с гориво от средиземноморските гори, което води до по-големи пожари, добави той.

"Ще видим загуба на живот при пожар, загуба на имущество и много предприятия, засегнати от пожар", предупреди той. "В Европа, в Брюксел, хората не са наясно какво предстои", завършва обширния си материал Politico.

Още: 2022 г. е била втората най-топла година в историята на Европа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари