X
 
 

Евтиният живот превръща България в рай за германските пенсионери

9797 17
Евтиният живот превръща България в рай за германските пенсионери
Снимка: iStock
Германските пенсионери обичат да се установяват в Швейцария, Австрия или САЩ. Но някои откриват Югоизточна Европа като евтин дом за пенсиониране. Това са региони за хора, които все още искат да научат нещо, пише германският седмичник Stern.

Анна Холт показва своите снимки и разказва за имотите си в малко село в България. За последните 10 години тя превърнала парцела от 6000 кв. метра в Малко Дряново, близо до тазгодишната културна столица Пловдив, в своя рай. Две къщи, лозя, плодни дръвчета - много работа и около 100 000 евро, които Холт и нейният починал преди 2 години съпруг са вложили в проекта.

67-годишната фризьорка от Инголщат, която имаше няколко магазина в Берлин, е развълнувана от пенсионирането си в слънчевата част на България. Често непокътнатата природа отклонява погледа им от често надупчени от дупки пътища, много разбити тротоари и къщи, нуждаещи се от обновяване. "Този красив пейзаж ме остави без думи", припомня си тя решението да остане в България.

Относително приличащите си държави от Югоизточна Европа все повече очароват германските пенсионери. В момента в страни като Унгария, Румъния, Хърватия, България и Гърция живеят според германското пенсионно осигуряване над 10 000 германски пенсионери, което е около 2 пъти повече отколкото преди 10 години.

Пенсионерите живеят най-евтино в България

Като цяло, никога досега толкова много германски пенсионери не са прекарали залеза на живота си в чужбина. Наскоро пенсионното осигуряване прехвърли около 240 000 пенсии на германци с чуждестранно местожителство по целия свят. "Това е нов рекорд", каза Дирк Мантей от германската асоциация за пенсионно осигуряване в Берлин.

Според Федералната статистическа служба, разходите за живот в България са най-евтините в европейски план. Тук потребителите трябва да плащат около наполовина по-малко за обичайните продукти и услуги, отколкото средно се плаща във всички държави-членки на ЕС. Така че килограм ябълки струва равностойността на 0,60 евро. Фризьорът струва еквивалента на 15 евро за дамска прическа с изсушаване.

Кои са най-добрите страни за чужденци в Източна Европа?

Чешката република се нарежда сред най-добрите страни в света за чуждестранни жители, според ново проучване на международната общност за...

Вносните стоки като тестени изделия, сирене, дрехи или обувки обаче често са много по-скъпи, отколкото в Германия. Според Евростат цените на хранителните стоки също са значително по-ниски в Румъния и Унгария, отколкото в Германия или дори в страни с високи цени като Дания и Австрия. В Гърция, според статистиката, храната е на приблизително същите цени като в Германия.

Ако това са били причините за решението на Холт, то Вернер Кристес има стратегически подход. 69-годишният е взел под наем обзаведен тристаен апартамент в Пловдив само за около 300 евро месечно и иска да провери за период от година дали ще му хареса. Първите му преживявания са положителни. "Тук хората са много открити", казва той за отвореността към чужденци от Централна Европа. Страната спешно се нуждае от хора. Според прогноза на ООН, България ще загуби почти половината от населението си поради емиграцията до края на века.

Жестовете помагат при "говорене"

Той вече може да използва първите фрази от езика и писмеността на кирилицата, казва роденият във Фрайбург, който излъчва голямо вътрешно спокойствие и дружелюбност. "Иначе за разбиране използвам ръцете и краката си. Все пак получих това, което исках."

Инженерът е работил в Швейцария 30 години и последно е живял на Боденското езеро. Но на него вече не му пасва социалното развитие. В Германия и Швейцария животът е свръхрегулиран, казва той. Съпругата му също така да изпробва известно време как ще се чувства да живее в Пловдив. Той би могъл да живее добре само с германската си пенсия в България - без дори да включва швейцарската пенсия.

Цените у нас отново са най-ниските в ЕС

Цените на потребителските стоки и услуги в България и през 2018 г. са били най-ниските в Европейския съюз. Това показва анализ на Еврос...

Кристес обаче предупреждава срещу прекалено голяма наивност и доверчивост. "Това не е за всички". Дори на експерти в София са известни случаи, при които германските пенсионери са си направили криво сметките. Те са били без езикови умения и без представа за медицински грижи. "Колкото по-възрастни са, толкова по-лошо става", казват те. Дори местожителството на популярното Черноморие може да се окаже автогол. Много места са като мъртви през зимата, така че няма място за стари хора. При закупуване на недвижими имоти също така трябва да се внимава да не попаднете при фалшив нотариус.

Доста преди германците британците са открили страната за себе си. В годините, предхождащи присъединяването на България към ЕС през 2007 г. и веднага след това, според туристическата индустрия, британците купуват хиляди имоти в балканската държава.

В съседна Румъния има живописни села в Трансилвания, където пенсионери от Германия, Франция и Холандия са закупили къщи и живеят според мотото "Назад към природата". Това обаче е по-вероятно да бъде тенденция в средносрочен и дългосрочен план - когато Румъния ремонтира инфраструктурата и най-вече здравеопазването си. Защото в Румъния при инфаркт или фрактура на бедрената кост не е безпроблемно осигуряването на медицинска помощ.

Според Холт България може да предложи много повече от залез на живота на ниски цени: "Тук си възвърнах силата и спокойствието, дойдох на себе си."

Не на последно място, тя приема българските плодове и зеленчуци с аромата им - а също и домашно приготвени вино и ракия. Благодарение на много пътувания при нея има промяна и не ѝ е нужно да живее всеки ден в своето любимо село от 100 жители. Нейният следващ проект? "С радост старчески дом".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 16 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Не се коментира в статията,с каква пенсия са дошли чужденците.Било им евтино !!!😃😃😃
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Евтиният живот превръща България в рай за германските пенсионери и ад за българските пенсионери.
  : 0 !
 • каквото не би трябвало въобще да се напомни : 15 каквото не би трябвало въобще да се напомни : преди 4 месеца Профил на трол?
  ето - българската поговорка : първо огледи съседа , после комин ...
 • Центъра на града , на срещу Кафенета има паметник на култура : 14 Центъра на града , на срещу Кафенета има паметник на култура : преди 4 месеца Профил на трол?
  чешмата построена с евро пари на една сума равно на продажната цена на местната обществена баня . Чешмата-фонтан не работи отдавна , а обществената баня ? Същото . Било скъпо водата . Но това си е така и в Германия . Така че , веселите пенсионерите , помислете първо , проучваите си въпрос , как стоят въпроси с вода , ток , канала .
 • Те свързат към колектор за отпадъчните води , а щом вали 13 Те свързат към колектор за отпадъчните води , а щом вали преди 4 месеца Профил на трол?
  колектора дава обратно , защото не е свързан с септичният басейн , неизпълнено заради ... по плана . Добри дошли , Веселяците в веселата страна на рози , вино , автоморбиле .
 • Живееш на 30 метра от газификация линейната 12 Живееш на 30 метра от газификация линейната преди 4 месеца Профил на трол?
  в целият град , а заради планирофката отпреди сталинийското време не ти пускат към мрежата . Точка по въпрос дали весели германчета се населяват в евтинията .
 • 11.09. Дуцбург-Таймс : 5000 EURO , собственик ! 11 11.09. Дуцбург-Таймс : 5000 EURO , собственик ! преди 4 месеца Профил на трол?
  Както си ги знаем вече тези обещанията , ще им излезе поне плюс 5000 за процедурата и после пак на ново 5000 за въвеждане в ползването . Тоест 15000 . Докато за същото си намерят по немски стандарт от старите времена , тоест средата на двадесетия век , в вътрешноста на границата помежду Полша-Чехия . Недовършеното изречение , няма проблем с това , защото какво ще им е тук , ако викат например от с виж още ›› елото , където живеят , например линейката ?
 • След евтиното Ердоган-Англия сега настъпи 10 След евтиното Ердоган-Англия сега настъпи преди 4 месеца Профил на трол?
  la vie en rose Германия !
 • гдето стъпи немецком крак : BGB 9 гдето стъпи немецком крак : BGB преди 4 месеца Профил на трол?
  където си тръгнал риският ботуш ли ?
 • наследствени правила в България различни от Русия ! 8 наследствени правила в България различни от Русия ! преди 4 месеца Профил на трол?
  ова да е било в продължение на месец и половин , а най-после ти се струва ненормално че онова нищожество мисли , дали ти или не си баща ... абе , как да си ? Нали си немец , цертификат . Не си !
 • Бремена ли ? Не от мене . 7 Бремена ли ? Не от мене . преди 4 месеца Профил на трол?
  после да се хвалиш пред целият маншафт в кръчмата , как ти е дошла при нея , макар че си с немският цертификат за простата ,
Нагоре