Forbes: Жертвайки 3 танка "Ейбрамс", Украйна удържа отвъд Авдеевка (ВИДЕО)

8541
Forbes: Жертвайки 3 танка "Ейбрамс", Украйна удържа отвъд Авдеевка (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Началото на март, 2024 година, е един от най-интензивните работни дни на анализатора Андрю Перпетуа. Той е един от хората, документиращи цената на войната в Украйна – загубите на военна техника както от руска, така и от украинска страна. Документацията следва строги правила – задължително трябва да има видео или снимкови кадри, които да бъдат геолокализирани т.е. да е ясно къде е станало събитието и чрез сравнение с други кадри на същото място да има подсказка и за периода, в който е станало.

В периода 1-2 март, 2024 година Андрю локализира общо 97 унищожени или повредени и изоставени танка и бронетранспортьора в т.нар. Покровско направление – това е направлението на запад от Авдеевка и е руското му име. Основно, анализаторът гледа какво се случва по линията Тоненко – Орловка – Бердичи, която се намира на около десетина километра на запад-северозапад от Авдеевка. Тази линия е по-удобна за защита, защото при въпросните села има водоеми и те предлагат естествен по-труден терен. Това е първата голяма защитна украинска линия на запад от Авдеевка, припомнете си повече за нея и какво има зад нея: Големият руски пробив на фронта в Украйна: Пропаганда и реалности (ВИДЕО)

84 от тези загуби са на руската армия. Пълният списък с всички руски загуби за периода 09.10.23 – 01.03.24 – всяка една описана със снимка и точни координати на мястото, където е станала - можете да видите ТУК, а в публикация в Twitter са отбелязани и украинските загуби на военна техника за същия период. Общо – Русия доказано е загубила 244 танка и 416 бронирани машини на пехотата, а Украйна – 28 танка и 32 бронирани машини на пехотата.

Жертвата на танкове "Ейбрамс"

Сред загубените от украинската армия танкове са и 3 от общо 31 американски "Ейбрамс". Те падат в жертва при Бердичи – а според материал на военния анализатор на Forbes Дейвид Акс, танковете са предотвратили бърз руски пробив, който потенциално можеше да се превърне в катастрофа за украинската армия. Акс вече писа, че без подкрепата на артилерия, танковете ще страдат – те не са неуязвимо помитащо оръжие, а блокирането на американската военна помощ от републиканците силно ограничи точно най-големите артилерийски снаряди за украинската армия. Руските данни за поразяването на трите танка са еднотипни - удар от по-близко разстояние с РПГ за "обездвижване" и атака с дронове: Нови снаряди и контраатаки: Украйна гледа напред срещу Русия (ВИДЕО)

Загубите при отстъплението от Авдеевка и препозиционирането на нова линия за 47-ма механизирана бригада на украинската армия (тя беше тази, която основно водеше неуспешната украинска контраофанзива от лятото на 2023 година, а след това заедно със 110-та бригада бранеше Авдеевка) са сериозни – около 10% от тежката им бронирана военна техника, не само "Ейбрамс", но и американски БТР-и "Брадли" и други превозни машини. Колко тежко е било положението в края на февруари и самото начало на март се вижда на видеокадри и сега – ВИДЕО 18+ (пълно описание в няколко публикации в Twitter ТУК кога и къде точно се развиват събитията, заснети в него) най-вероятно показва оттеглящи се пеша украински войници, от Ласточкино към Орловка, които са безмилостно обстрелвани от руската артилерия: Украйна загуби първи танк "Ейбрамс", тръби Соловьов (ВИДЕО и СНИМКИ)

Чувствителните украински загуби обаче бледнеят пред руските – в пъти повече, както е видно от посочените по-горе данни. Специално при Бердичи има пресни геолокализирани видеокадри как руска разузнавателно-щурмова група бива елиминирана от украинците:

Картина какво се случва в Таврийското направление на боевете (това е украинското обозначение, като освен Авдеевка тук влиза и Запорожието) дава всеки ден и командващият украинската армия в този голям сектор на фронта – генерал Олександър Тарнавски. А руският по-сигурен успех засега е окопаването им в югоизточните покрайнини на Тоненко и това, че украинците са в западната част на Орловка. Там обаче украинската армия е на позиции на по-висок терен, което ѝ дава предимство в отбраната.

ОЩЕ: Няма как да има мир: Зеленски говори, Русия атакува и губи много хора и техника (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com