Няма как да има мир: Зеленски говори, Русия атакува и губи много хора и техника (ВИДЕО)

11267
Няма как да има мир: Зеленски говори, Русия атакува и губи много хора и техника (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

"Не разбираме как можем да бъдат поканени и да проведем среща за справедлив мир – справедлив за Украйна, с хора, които унищожават и избиват всичко". С тези знакови думи украинският президент Володимир Зеленски коментира подновеното желание от турския президент Реджеп Ердоган Турция да стане отново домакин на среща за мирни преговори между Украйна и Русия – така, както беше през 2022 година в Истанбул: Ердоган: Турция е готова да бъде домакин на мирна среща на върха между Русия и Украйна

Зеленски изрично повтори, че голямата цел на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин е да покори Украйна, да я лиши от идентичност – така, както асимилира Беларус. Беларус няма свой суверенитет и идентичност, категоричен беше украинският президент, който използва израза "руска дипломатическа окупация" по отношение на управляваната от диктатора Александър Лукашенко страна. По думите на украинския президент, Путин е опитал да асимилира по същия начин и Украйна – политически, но се е провалил и затова е тръгнал по пътя на войната: Зеленски обясни защо всъщност Путин започна войната срещу Украйна (ВИДЕО)

ОЩЕ: Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин

Пример за невъзможността да има мир има и от тази нощ – пореден руски обстрел в град Херсон по цивилни, ударена е жилищна сграда, пострадало е 7-годишно дете. То е със среднотежки наранявания, няма опасност за живота му:

Украинският президент повтори и това, което казва нееднократно и с което много експерти са съгласни – примирие сега, особено в по-дълготраен период, ще позволи на Русия да натрупа отново сили и оръжие за нова война. Русия ще може да събере нови войници, да ги тренира и обучи, докато сега е принудена да ги хвърля зле обучени и подготвени на фронта в Украйна. Русия купува оръжие от Северна Корея и Иран, защото запасите ѝ не са достатъчни и търси алтернативи – ако има време и възможност обаче, пак ще натрупа резерви, обобщи Зеленски. Оценката му се споделя напълно от ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Володимир Зеленски посети и корабостроителницата близо до Истанбул, която строи украинската корвета "Хетман Иван Мазепа":

Отделно, украинският президент обяви подписване на търговско споразумение с Турция и проведе срещи с компании от турския военнопромишлен комплекс:

Интересен щрих от фронта даде и главнокомандващият украинските ВВС генерал Микола Олещук. По думите му, след свалянето на 15 изтребител-бомбардировачи Су-34 и Су-35, руската армия е вече по-предпазлива при провеждането на бомбардировки с умни бомби и се старае да го прави от възможно най-далечна дистанция, както и че броят на извършваните полети от руската военна авиация над украинска територия е значително намалял.

На този фон, МААЕ официално поиска от Русия да напусне територията на АЕЦ Запорожие. Това стана, след като директорът на организацията Рафаел Гроси се срещна лично с Владимир Путин. Бордът на директорите на МААЕ поиска най-голямата атомна централа в Европа отново да бъде управлявана от Украйна. Централата е окупирана от руската армия от 2 години насам. МААЕ изразява притеснения, че в АЕЦ-а няма достатъчно квалифициран персонал, няма как да се изпълняват планирани и превантивни мерки за поддръжка на ядрените мощности в пълен мащаб, трудно е да се поддържа охлаждането на реакторите с настоящия ресурс, ограничен заради военните действия, както и наличието на минирани сектори около и в централата.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

(КАРТИ) Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има силно намаляване на интензивността на бойните действия. За денонощието украинците отчитат 63 бойни сблъсъка, което намаление с около 25% на дневна база. Най-горещо си остава в Новопавловското направление (от Маринка на запад – селата Победа, Красногоровка и Новомихайловка), където има 22 отбити руски пехотни атаки. На запад от Авдеевка, по линията Невелско – Първомайско – Тоненко – Орловка – Бердичи (на 10-15 километра югозапад – северозапад от Авдеевка) има 15 отбити руски пехотни атаки, като се забелязва намаляване на руската активност в този район. При Бахмут има 9 отбити руски пехотни атаки – при Клещеевка и Андреевка, на 7-10 километра юг-югозапад от града.

Всъщност именно при Бахмут има данни за голям разгром на руснаците, при Клещеевка. Става въпрос за разбита руска колона с тежка военна техника, с която е опитана атака. На геолокализирани видеокадри се виждат общо 15 поразени и унищожени единици руска бронирана техника, главно БТР-и и бронирани машини на пехотата. Атаката е била през нощта, но не е изненадала украинците. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, налива масло в огъня, като признава в обзора си за деня, че украинците контраатакуват от север – в Богдановка, на 5-6 километра северозападно от Бахмут. За какви загуби и смърт става въпрос при руснаците - вижте ВИДЕО (18+). На този фон руската служба на BBC и "Медиазона" вече са потвърдили смъртта на 46 678 руски войници, но с уговорката, че в пъти повече руски военни са умрели в Украйна. Потвържденията са на база данни като некролози и сведения от близки роднини и приятели, лично получени от журналистите.

Не по-малко загуби инкасират руснаците и в направлението при Авдеевка. Там украинците успяха да стабилизират линията Тоненко – Орловка – Бердичи. "Рибар" признава, че има украински контраатаки срещу руските позиции в източните покрайнини на Бердичи, както и че украинците запазват позиции при Тоненко и Орловка. Зад тези села има водоеми и по-висок терен и именно там е линията на защита на украинците, откъдето те обстрелват руснаците и извършват локални контраатакуващи операции:

Не по-малко жестоко е положението и в Южна Украйна - Запорожието и източния бряг на река Днепър. Там интензивността на боевете отдавна не е толкова висока, колкото при Авдеевка, Бахмут, Лиманското и Купянското направление, но това не значи, че нещата са се успокоили напълно. В западната част на Запорожка област, при Работино (направлението Орехов - Токмак - Мелитопол) пак има известно повишение на руската активност и нови опити да се пробие през самото село, за момента неуспешни. Руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов пише, че украинците продължават с опитите да изтласкат руснаците от западните покрайнини на Работино. Картина от бойните действия от първа ръка там:

Междувременно, на източния бряг на река Днепър, в село Кринки (30 километра североизточно от град Херсон) нещата не се променят - украинците си удържат предмостието. Показателно е как го правят - руски войник, който най-сетне си тръгва от мястото на бойните действия, говори как всеки, който е познавал от другарите си в Кринки, е или мъртъв, или ранен: "Просто е кошмар - хохлите (обидно име на украинците, което руснаците използват по техен адрес) бомбардират непрекъснато. И нашите го правят, но ... Не можеш да победиш - нито ние, нито те. Гледаш постоянно небето (за идващи дронове) - не съм го гледал толкова през целия си живот. Ако пропуснеш отблясък, дронът хвърля граната по теб - и си ранен, най-малкото. Много момчета бяха убити - 28 най-малко, останалите са ранени, всичките. Само някои като мен, които са леко ранени, останаха до фронта. Тръгваме си утре, слава Богу - по-близо до Ростов":

Говорителят на украинското оперативно командване "Юг" Наталия Хуменюк коментира, че руснаците изграждат защитни линии на изток от река Днепър и минират широки области, явно подготвяйки се за евентуална бъдеща по-широка украинска контраофанзива.

За четвърти пореден ден в Черно море няма нито един руски военен кораб на бойно дежурство, по данни на украинския генщаб. В Азовско море е само един.

След Авдеевка: Напред за 3 дни не се получава заради украинските дронове (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com