X
 
 

Haberturk: Какво иска "Газпром" от Турция?

7577 74
Haberturk: Какво иска "Газпром" от Турция?
В големия пазарлък между Турция и Русия за цената на природния газ и обемът на доставките, страните започнаха да разкриват своите карти. На масата се хвърлят критично важни искания. Руската компания "Газпром" иска Турция да продължи изтичащия през 2021 година договор за доставка на 8 милиарда кубически метра природен газ, от които 4 милиарда се внасят от частни компании, а останалата част – от държавната „Боташ“. Но Газпром дава сигнал: той иска „Боташ“ да поеме ангажимент за целия обем на газа, включително този на частните компании. Това пише турския ежедневник Haberturk в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Започнаха да се появяват някои подробности от хода на преговорите между „Боташ“ и "Газпром". Турция има две главни изисквания – на първо място цената на сровината и на второ, намаляване на количеството газ, което подлежи на задължително купуване на основата на принципа „вземи или плати“.

Русия се готви за "газова война" с Украйна, страхуват се в Киев

Русия иска да започне нова газова война с Украйна, а украинските власт и трябва да предприемат действия по въпроса. Това предупреди изп...

В отговор на това "Газпром", както се съобщава, подложи на обсъждане някои критично важни теми. Компанията цели да запази своята сегашна относително силна позиция в търговията на газ с Турция. "Газпром" иска да поднови договорите или споразуменията за покупко-продажба, чийто срок изтича. Едно от тях е свързано с доставката на газ по „западния коридор“. Срокът на споразумението за купуване на 8 милиарда куб. м. изтича през 2021 година. Половината от обема се внася от частни компании, а втората – от "Боташ".

Какво иска "Газпром"? Според надеждни източници, компанията иска да удължи това споразумение, но дава сигнал, че "Боташ" трябва да поеме договора за закупуване на 4 милиарда кубически метра, внесени от частни компании.

Ще сметне ли Турция това изискване за целесъобразно? На този етап от преговорите няма ясен отговор на този въпрос. Отговорите ще възникнат в развитието на процеса.

Какво стои зад това изискване? Източници обърнаха внимание на факта, че понастоящем частни компании внасят общо 10 милиарда кубически метра природен газ от Русия и отбелязват по отношение на плановете на "Газпром" следното: „Споразумението за закупуване на 4 от 10 милиарда кубически метра ще изтече. "Газпром" иска "Боташ" да поеме тези обеми - "Газпром" доставя газ на частните компании и "Боташ" на различна цена (на частните клиенти на по-ниска цена). Сега, в новия период, "Газпром" иска да работи с "Боташ", отбелязва още изданието.

Ще връщаме още близо 100 млн. евро на Русия заради "Южен поток"

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и руският енергиен монополист "Газпром" са на финален етап на съгласуване на споразумение за проекта...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Анонимен 70 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Войната в Сирия е война на Газпром срещу газопровода на Катар за Европа, който трябваше да мине през Сирия. Русия поддържа кървавия диктатор Башар Асад и потиска справедливата борба на сирийския народ против него. В замяна Асад е обещал да не допусне преминаването на катарския газопровод. Така кремълските другари доказаха, че са готови да жертват над 300 000 човешки живота и да има милиони бездомн виж още ›› ици и бежанци, само и само да си продават газа монополно и на цени 4-5 пъти над нормалните, които би имало при свободна и мирна търговия. Поредната руска хибридна газово-икономическа война.
 • Анонимен 69 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Руснаците свършиха крадения ирански газ и сега гледат тъпо как Америка им ебава майката в газа,миналия път Рейгън разруши СССР с ниските цени на нефта, а сега да се готви Русия и тов Путкин ...в газа брато...
 • Анонимен 68 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  “Мечтите се сбъдват – “Газпром” си отива” http ://clubz.bg/36721-mechtite_se_sbydvat___gazprom_si_otiva
 • Анонимен 67 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Защо “Газпром” попадна в санкционния списък на САЩ ? Защото спонсорира кампания против шистовия газ в Америка. “Gasprom” , go home ! Не може да продава вече за долари, защото “Газпром” попадна в санкционния списък на САЩ, защото спонсорира кампания против шистовия газ в Америка . “Gasprom”, go home! Всички санкции до тук имаха само предупредителен характер - истинските санкции тепърва предстоят. А виж още ›› ко искате да сте информирани не четете българска преса, четете световните информационни агенции - не се отнася за червени тролове, защото те и руски не знаят.
 • Анонимен 66 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  “Нужен е нов съюз – на жертвите, щавени от руския империализъм” - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/52132-nuzhen-e-nov-sayuz-na-zhertvite-staveni-ot-ruskiya-imperializam.html
 • Анонимен 65 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  ”Секретни документи проговарят – Русия разкъсва българска плът, иска да сме безропотно племе” 22.01.2015г. - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/37023-sekretni-dokumenti-progovaryat-rusiya-razkasva-balgarska-plat-iska-da-sme-bezropotno-pleme.html
 • Анонимен 64 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Руските гиганти Газпром, Лукойл, Росатом - енергийните вампири в източването на българските ресурси. Те съдират по 12 кожи от всеки българин, а Борисов защитава интересите им! Докато не излезем на улицата и изгоним руските еничари, които ни управляват, България все ще си седи на европейското дъно!
 • Анонимен 63 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Стокхолмския арбитражен съд осъди Газпром да заплати 2,6 милиарда долара на Украйна. Москва отказа да изпълни решението на стокхолмския съд, към който сама се обърна да реши спора и отказа да достави вече платени и договорени количества. В Украйна обаче и пълно прекъсване на доставките, ще се отрази до 10% на потреблението. Но за путин 2 седмици преди президентските избори+ санкции+ загиналите в С виж още ›› ирия+ срива на жизнения стандарт и масовото недоволство, вкл. в сферата на сигурност – последствията ще са огромни. Вчера той дрънка с виртуални оръжия уж че плаши Запада да впечатли избирателите си.. Днес обяви пълна газова газова война на Украйна, да си спаси реномето пред тях. Обаче това е изненада само за ‘’българските’’ ‘’политици’’ заради 100% зависимост от идиотите в русия, без никакви алтерантивни договори за маршрути и доставчици. По решение на международен арбитражен съд ние платихме над 600 милиона евро на руснаците, но щом нещата не са в руска полза, решениета не са валидни - поредното изключително тежко предизвикателство пред бълг председателство на ЕС, защото преговорите на снишения любител на чайки и платноходки борисов с енергийния монополист Русия не са му силната страна – то не е като да се целува и прегръща с тоя и оня. А 4 западни компании предложиха през последните 3 год,договори за доставки при извънредни обстоятелства, които с времето можеха и напълно да заместят доставките на русия. И сега сме отново в партер, заради некадърни или яко зависими социопати и национални предатели които са на власт Путин не може да обясни на руския избирател защо всичко около тях се променя в негативна посока като са толкова велики и в частност той.
 • Анонимен 62 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Русия съсипва България Статия на Георги Георгиев обяснява чрез конкретни, проверяеми официални факти от Търговски регистър защо продължаваме да бъдем НАЙ-БЕДНАТА страна в ЕС. Руските фирми, които контролират 30% от икономиката на България НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, МАКАР И ДА РЕАЛИЗИРАТ И ИЗНАСЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ МИЛИАРДНИ ПРИХОДИ. Въпреки огромните си приходи, чрез счетоводни шашми, те не отчитат печалба и зат виж още ›› ова и не плащат данъци, с което причиняват на България огромни щети. Шест от руските фирми са декларирали над 20 000 000 лв. годишен приход, както следва ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ АД – приход 7 639 339 000 лв (7 МИЛИАРДА 339 милиона или 10 % от БВП на България). Печалба – няма!!!!!!!!! За последните 6 години декларирания приход е 40 МИЛИАРДА ЛВ., но няма година, в която да са отчели дори една стотинка печалба. Вече са изхвърлили на улицата 15 000 българи, работещи в рафинерията. ТИТАН МАШИНАРИ АД – приход 80 333 000 лв.(80 милиона), печалба – само 798 000 лв. СОК КАМЧИЯ ЕАД – Едноличен собственик на капитала: ГРАД МОСКВА ЧРЕЗ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МОСКВА, ДЕЙСТВАЩО ЧРЕЗ СВОЯ ОРГАН ДЕПАРТАМЕНТ ПО ИМУЩЕСТВОТО НА ГР. МОСКВА приход 23 000 000 лв. (23 милиона лв.), печалба – няма. Заб. – тук съуправляващ е Станка Шопова – ЦК на ДКМС. ТРЕЙДНЕТ БЪЛГАРИЯ ЕООД – приходи 397 879 000 лв. (397 милиона лв) Печалба – 3 247 000 лв. или под 1 %. ПРОМЕТ СТИИЛ АД (в борда има руснаци и украинци) – приходи 441 000 000 лв. , печалба – НЕ!!! ЛУКОЙЛ БУНКЕР ЕООД – еднолична собственост на Руска Федерация. Дори в графата приходи резултатът е отрицателен, а за предни години при приходи от порядъка на 500 000 000 лв. печалба няма декларирана. За сравнение - ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ ЕАД декларира приход от 423 000 000 лв. и печалба от 201 000 000 лв. РОМФАРМ КОМПАНИ ООД (фирмата е българска) отчитат приход от 250 милиона лв. и печалба 154 милиона лв. При фирмите с деклариран приход между 5 и 20 милиона положението е същото. Общо 21 на брой. При проявен интерес ще публикувам списък с имената им и данните от счетоводните им отчети. Търговски Регистър е публичен и всеки може сам да провери. Руските фирми с годишен приход между 2 и 5 милиона са 20 на брой. Сред тях е и веригата Берьозка”. Деклариран приход за 2013 г. (добре, че има касови апарати, все пак) – 2 875 000 лв. Печалба – ха, сетете се сами? Сред регистрираните като чуждестранни представителства с приход от 5 до 20 милиона са три руски фирми, но отново нито една не е декларирала и една стотинка печалба. Към списъка прибавете и стратегическите предприятия като БТК, която стана руска собственост през 2012 г. БТК е декларирала приход за 2012 г. от 849 000 000 лв., но не е отчела и стотинка печалба. За 2013 г. все още не е декларирала печалба. Добавете към списъка и онези руски образувания, които са регистрирани чрез подставени лица (като ТИМ например) и ще видите, че цели сектори на икономиката ни, освен енергетиката са руска собственост или в зависимо положение от Кремъл - вътрешния въздушен транспорт, речно плаване, вестници, електронни медии, ТЕЦ- ове, пивоварни, цели курортни комплекси и огромен брой хотели, зърнобазите в Добруджа, чрез които се рекетират зърнопроизводителите и се контролира и цената на хляба, МОЛ-ове... Да изреждам ли още??? 30 % от икономиката на България е в руски ръце, а възвращаемост - ъ! Към сметката с ограбването на България прибавете и факта, че държавата плаща най-скъпия руски газ, почти двойно по-висока цена от страни в Централна Европа като Чехия, Унгария, Германия... Сещате ли се за каква корупция иде реч, за какъв целенасочен, планиран и дирижиран от Кремъл политически и икономически саботаж на икономиката на България иде реч. За каква руска гнусна ченгеджийница ?!?!? Запитвате ли се защо съдия – изпълнител образува изпълнително дело заради 500 лева и запорира всичко на някой клет българин, който едва връзва двата края, но срещу руските хуни, които дирибействат от 70 г. в България сякаш има табу.
 • Анонимен 61 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Гадост!!!Тука е пълно със сороски русофобни тролове – цели ДВАМА дежурни!!?
 • Анонимен 61.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  ГОВНОЯД от руското посолство 61, наемни сте само ГОВНОЯДИТЕ! Истинския българин мрази двукратния си окупатор русия напълно безплатно! Заминавай на Путя си Ленина, гад безродна!
  : 0 !
Нагоре
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...