МиГ-31 де факто единствено работи в руската военна авиация - анализ на Forbes (ВИДЕО)

40966
МиГ-31 де факто единствено работи в руската военна авиация - анализ на Forbes (ВИДЕО)
Снимка: kremlin.ru / CC BY 4.0

Не е тайна, че руските ВВС така и не успяха да постигнат убедително въздушно превъзходство над Украйна. Това констатира в свой анализ Forbes, като търси какво все пак работи за руснаците.

Обременени от тромави процедури, при отчаян недостиг на прецизно насочвани оръжия и притиснати от твърдата украинска противовъздушна отбрана, руските въздушнокосмически сили (ВКС) в най-добрия случай само прелитат над Украйна, въпреки численото превъзходство 10 към 1 в изтребители и щурмови самолети в сравнение с украинските ВВС.

Но това не означава, че руснаците правят всичко погрешно. Три полка от най-добрите прехващачи в арсенала на ВКС - двудвигателни двуместни МиГ-31БМ - печелят там, където губи останалата руска авиация.

Извършвайки отбранителни полети на голяма надморска височина по непрекъснато променящата се фронтова линия, екипажите на МиГ-31 свалиха редица украински самолети през последните седмици с мощни ракети въздух-въздух Р-37M Vympel (Вимпел). Украинските изтребители и ракети нямат скоростта, обхвата и височината на полета, за да отвърнат на ударите.

Отбранителните патрули на ВКС "се доказаха като много ефективни срещу украинските щурмови самолети и изтребители, като особен проблем са ракетите въздух-въздух с голям обсег на действие Р-37М на МиГ-31БМ", пишат Джъстин Бронк, Ник Рейнолдс и Джак Уотлинг в нов доклад на Кралския съвместен институт за отбранителни изследвания в Лондон.

Излетял за първи път през 1975 г., 24-тонният МиГ-31 е "рядък екземпляр". Той е еволюцията на класическия МиГ-25 от Студената война, който руснаците са проектирали специално за прехващане на свръхзвукови бомбардировачи с ядрено оръжие на ВВС на САЩ. Днес около 90 модернизирани МиГ-31БМ са на въоръжение в три полка, поне единият от които е дислоциран в авиобазата Белбек в окупирания Крим само за полети над Украйна.

Крим: На летището в Севастопол пламна самолет (ВИДЕО)

МиГ-31 (максимална скорост 3000 км/ч и таван 21 000 м) лети по-високо, по-бързо и по-далеч от Су-27, най-добрите прехващачи в украинските ВВС. От доминиращата си височина екипажите на МиГ-31 намират цели с помощта на РЛС "Заслон" и ги обстрелват с ракети Р-37М от разстояние до 320 километра, въпреки че оптималният обсег не надвишава 130. Украинските Су-27 са въоръжени с R-27s на същото конструкторско бюро "Vympel", чийто обхват не надвишава 80 километра.

Когато украинската армия започна двойно контранастъпление на изток и юг в края на август, ВКС извършиха денонощни патрули в 8 зони над Украйна, като всеки патрул се състоеше от двойка МиГ-31 или Су-35. Патрулите преследваха украински щурмови самолети Су-25, Су-24 и МиГ-29, които поддържаха контранастъплението. Външни анализатори потвърдиха, че от началото на контранастъплението в края на август Украйна е загубила четири МиГ-29, шест Су-25 и един Су-24, както и един Су-27.

Колко от тях са били свалени от екипажите на МиГ-31 не е ясно, но вероятно са поне няколко. "През октомври за ВКС произвеждаха по шест броя ракети R-37M на ден. Изключително високата скорост на ракетата, съчетана с много голям работен обхват и глава за самонасочване, проектирана да поразява цели на малка височина, предотвратява успешното избягване на изтребителя от удари", пишат Бронк, Рейнолдс и Уотлинг.

Един МиГ-31 е отписан след инцидент в Крим. Иначе екипажите на прехващачите в настоящия конфликт не са засегнати. Те стрелят по украинските летци, които не могат да отвърнат.

Украинските сили бяха най-близо до удара по МиГ-31 по време на еднократна бомбардировка на авиобазата Белбек през лятото. Ракетната атака срещу базата изглежда е унищожила или повредила няколко руски самолета, но нито един МиГ-31 не е пострадал.

ОЩЕ: След като маневрира бързичко назад от Херсон, Русия се хвали с нова ракета (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com