След като маневрира бързичко назад от Херсон, Русия се хвали с нова ракета (ВИДЕО)

11473
След като маневрира бързичко назад от Херсон, Русия се хвали с нова ракета (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Поредна хвалба за невиждано оръжие от страна на Русия. Друг е въпросът колко това оръжие отговаря на претенциите на хартия.

Според контролираната от режима на руския диктатор Владимир Путин руска информационна агенция ТАСС, която се позовава на анонимен източник от руския военно-промишлен комплекс, разработката на мобилен носител за руската хиперзвукова крилата ракета 3М22 "Циркон" е достигнала етап на прототип. "Вече е създаден прототип на мобилна пускова установка за брегова ракетна система с хиперзвукова ракета "Циркон" (Zircon). Както и в случая на системата за противоракетна отбрана Bastion, пусковата установка ще носи две ракети", каза източникът.

Иран твърди, че е създал хиперзвукова ракета

Иран е създал хиперзвукова ракета, твърди полуофицалната иранска информационна агенция Тасним, като се позовава на висш офицер от Корпу...

Това в никакъв случай не е първото изявление от този вид: редица руски източници по-рано отбелязаха, че "Циркон" ще бъде вграден в брегова отбранителна система като системата Bastion, която вече използва прекия предшественик на "Циркон", P-800 Onyx.

Въпреки това, ако P-800 има скорост от Мах 3 и обхват на полета от 600 км (800 км за най-новите версии), тогава хиперзвуковата ракета "Циркон", развиваща скорост от Мах 9, би трябвало да има по-голяма маневреност, а обсегът на полета ѝ се оценява на 1200 – 1500 км. Има и непотвърдени съобщения относно възможността за плазмено маскиране.

"Циркон" за първи път влезе на въоръжение в руския флот в края на 2019 г. и Кремъл се хвали, че няма равен в света по отношение на характеристиките. Хиперзвуковите оръжия са една от малкото останали области, в които руският отбранителен сектор запазва значително предимство пред Китай и Съединените щати - поне на хартия и на боравене с внимателно контролирана информация - и руската армия се възползва от това, като подготвя такива ракети за широк спектър от мисии. Руската хвалба е, че с много голямата си скорост и съответно непредвидимост на движението, "Циркон" практически елиминира възможността за прехващане и позволява на ракетата да извади от строя всеки клас военен кораб с едно точно попадение благодарение на мощността на бойната глава и огромната кинетична енергия при удара.

Ракетата е изключително важна за Русия, защото нейният бюджет за отбрана е много по-скромен от този на съперниците от НАТО, а флотът ѝ (особено океанските надводни кораби) е много по-малък и доста остарял. На теория тази ракета позволява дори на малки кораби, като стелт корвети или остарели разрушители от клас Udaloy, да предизвикат надводни флоти, които иначе биха били много по-боеспособни.

Русия е готова да вкара в употреба хиперзвуковата ракета "Циркон"

Русия е завършила изпитанията на хиперзвуковата си крилата ракета "Циркон", съобщи високопоставен военен представител пред руската инфо...

"Циркон" вече е инсталиран на надводни военни кораби и подводници (от края на 2021 г.), а разполагането му на наземни пускови установки ще позволи сравнително евтино увеличаване на броя на ракетите, налични за отбрана - това е руската визия.

ОЩЕ: Руски военен самолет се разби в жилищна сграда в Краснодарска област (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com