Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

6264
Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Вече бившият началник на обединените щабове на американската армия генерал Марк Мили предизвика сериозен скандал с опита си да обясни защо Израел трябва да бъде подкрепян във войната срещу "Хамас" и Ивицата Газа. Причината - Мили включи в аргументите си и твърдения, че кръвта на огромен брой цивилни е по ръцете на американските военни, констатира анализ, публикуван в Responsible Statecraft: Байдън отправи най-острата заплаха към Израел до момента (ВИДЕО)

Гледната точка:

Бившият началник на обединените щабове на американската армия Марк Мили отиде толкова далеч, че предаде колегите си в безсмислието да оправдае смъртта и нараняванията на хиляди палестински цивилни по време на шестмесечната война на Израел в Ивицата Газа.

Още: Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Думите му са зашеметяваща илюстрация докъде са готови да стигнат привържениците на Израел в САЩ, за да оправдаят една от най-големите хуманитарни катастрофи на нашия век. Безмилостните и безразборни бомбардировки на гъсто населената Ивица Газа убиха близо 35 000 палестинци (данните са на контролираното от "Хамас" местно здравно министерство), като по-голямата част от жертвите бяха невинни цивилни. Безброй тела все още лежат под развалините на целия анклав.

В опит да оправдае как не може да се позволи на "Хамас" и организации като нея да процъфтяват, защото искат да заличат Израел буквално, Мили заяви: "Нека избягваме фанатизма около действията на Израел. Много ме боли да гледам колко невинни хора умират в Газа, но не трябва да забравяме, че ние, Съединените щати, убихме много невинни хора в Мосул и Ракка. САЩ убиха 12 000 френски цивилни при артилерийската подготовка и прочистване и ето ни на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия. Унищожихме 69 японски града, без да броим Хирошима и Нагасаки. Убихме безброй хора, които нямаха нищо общо с техните правителства. Смъртта на жени и деца е нещо ужасно, но за да има поне някакъв морален смисъл, трябва да има някаква политическа цел и тя трябва да се постигне бързо и на най-ниска цена, така че не бива да се колебаете".

Разбира се, всичко, което генералът каза, не беше вярно. В самодоволните си изказвания Мили пренебрегна Женевските конвенции, подписани през 1949 г. именно за да предотвратят всички зверства срещу цивилни, които изброи. Да, генерал Мили, войната е ад, но преди 75 години световната общност призна, че убийството на невинни е неморално и се опита да направи нещо, за да му се противопостави.

Не можем да си затваряме очите за факта, че той по същество унижи американските ветерани от Втората световна война и Ирак, за да подкрепи Израел и всичко, което сега се прави в Ивицата Газа. Ето колко жалки се оказаха Мили и неговите високопоставени "четиризвездни" колеги, които не казаха и дума за цивилните, убити от американските военни в Ирак и Сирия, докато не осъзнаха, че това "признание" по някакъв начин ще помогне на техните израелски приятели да избягат от отговорност. Но само преди 10 или 20 години подобна откровеност можеше да изправи американските военни, включително висши офицери като самия Марк Мили, на съд.

Още: Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

За да направи нещата по-лоши, Мили кимна одобрително, когато главният изпълнителен директор на Palantir Алекс Карп каза: "Активистите за мир всъщност са активисти за война, а ние сме тези, които сме за мира.“ Неговата логика? Казват, че оръжейни компании като неговата искат да направят Съединените щати по-силни, за да не се налага страната да се бие. Каква безсмислица!

Целият този спектакъл е още по-отвратителен, ако погледнете подробностите му: военни чиновници и лица на военнопромишления комплекс се стичаха да раздухват заплахи и да търгуват стоката си като улични търговци под маската на "неправителствена инициатива с ясна цел: да се укрепи дългосрочната конкурентоспособност на Америка като същевременно се вземе предвид как изкуственият интелект (ИИ) и други напреднали технологии трансформират нашата национална сигурност, икономика и общество".

Нека бъде ясно: войната на Израел не е само наша война, но в много отношения е и в наша полза. Поне за генерали като Мили, които виждат повече лични и професионални ползи в подкрепата на Израел, отколкото в защитата на честта и достойнството на своите сънародници.

Още: Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Автор: Кели Бюкар Влахос, за Responsible Statecraft. Тя е редакционен директор на списание Responsible Statecraft и старши съветник института в Куинси.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Размерът има значение": Топящата се британска армия няма да може да се бие с Русия

Оръжие и снаряди за Украйна: Огромен проблем тормози Европа

Още проблеми: Русия все по-често успява да спре Starlink в Украйна

Анализ: Решаващият момент за Украйна настъпи

Последните избори преди Третата световна война: Британски анализ

Трета световна война: Актуалните поводи да бъде отприщена

Украйна капитулира пред Путин: Вариантите на бъдещето

Китай и Русия са печелившият залог: Сигнал от медиен рупор на Ердоган

На път ли е Украйна да загуби войната? Най-важните мнения по въпроса

"Количество, не качество": Стратегията, с която Русия напредва на фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари