Байдън отправи най-острата заплаха към Израел до момента (ВИДЕО)

6491
Байдън отправи най-острата заплаха към Израел до момента (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че администрацията му няма да подкрепи Израел и няма да предостави на близкоизточния си съюзник нападателни оръжия, ако той започне офанзива срещу "Хамас" в населените части на Рафах.

Още: Израелската армия превзе Рафах - единствената точка за официално преминаване между Газа и Египет (ВИДЕА)

Припомняме, че израелската армия (ЦАХАЛ) превзе контролно-пропускателния пункт Рафах между Египет и Ивицата Газа, като влезе там с танкове и издигна знамена. В едноименния южен град в анклава пък се намират между 1 и 1,5 милиона палестинци, разселени там заради операциите на ЦАХАЛ на север през изминалите месеци. Светът предупреждава премиера Бенямин Нетаняху, че офанзива в Рафах ще доведе до още по-голяма хуманитарна катастрофа, но той е непреклонен - иска да изкорени "Хамас".

Джо Байдън: "Няма да доставяме оръжия"

„Дадох ясно да се разбере на Биби (министър-председателя Бенямин Нетаняху - бел. ред.) и на военния кабинет - няма да получат нашата подкрепа, ако отидат в тези населени места", заяви Байдън пред CNN.

Интервюто бе най-строгият публичен коментар на американския президент по този въпрос до момента. То изглежда като заплаха от страна на Джо Байдън, че ще направи постоянна забраната, която администрацията му наложи миналата седмица върху прехвърлянето на тежки бомби за Израел, анализира The Times of Israel. Сделката бе спряна поради опасения, че те могат да бъдат използвани от ЦАХАЛ в Рафах, както това е станало в други части на Газа. Байдън дори каза, че такива бомби са използвани за убиване на цивилни в анклава.

Още: САЩ потвърдиха: Спрели са продажбата на тежки бомби за Израел заради Рафах

„Дадох ясно да се разбере, че ако влязат в Рафах (...) няма да доставям оръжия, които са били използвани в миналото“, каза още демократът. "Ние няма да доставяме оръжия и артилерийски снаряди", увери Байдън.

САЩ ще продължат да подкрепят отбраната на Израел

Той уточни, че САЩ ще продължат да снабдяват Израел с ракети прехващачи за ПВО системата „Железен купол“ и други отбранителни оръжия. „Ние не се отказваме от сигурността на Израел. Отстъпваме от способността на Израел да води война в населените места", каза Байдън.

Запитан дали Израел е преминал неговата "червена линия" по отношение на поведението си в Газа, Байдън отвърна: „Все още не“. Но посочи, че Нетаняху е толкова близо, колкото никога не е бил след задържането на оръжейна пратка миналата седмица.

Още: Нетаняху отхвърли предложението за прекратяване на огъня в Газа

Остри коментари срещу Байдън в Израел

В Израел заваляха критики срещу президента на САЩ след интервюто му. Посланикът на страната в ООН Гилад Ердан каза, че това е „трудна и много разочароваща забележка“. В изказване пред общественото радио „Кан“ Ердан добави: „Разбира се, всеки натиск върху Израел се тълкува от нашите врагове като нещо, което им дава надежда. Има много американци от еврейски произход, които са гласували за президента и за Демократическата партия, а сега се колебаят“.

Крайнодесният министър на културното наследство Амичай Елиаху от партия „Отма Йехудит“ сравни заплахата на Байдън да спре оръжията за Израел при офанзива в град Рафах, с Мюнхенския пакт на бившия министър-председател на Обединеното кралство Невил Чембърлейн с Нацистка Германия.

„Джо Байдън може да бъде Чърчил, но той избира да бъде Чембърлейн, избира безчестието и ще получи и безчестие, и война“, написа Елиаху в Twitter.

Междувременно представителят на Религиозната ционистка партия Симча Ротман препубликува изявление на републиканеца Мит Ромни, че „колебанието на Байдън относно израелските оръжия е лоша политика и ужасно послание към Израел, нашите съюзници и света“.

Крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен Гвир пък реагира в Twitter с кратък коментар: "Хамас обича Байдън".

Още: Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай санкционира американски компании заради износ на оръжие за Тайван

Новият президент на Тайван встъпи в длъжност

Доловен е сигнал от хеликоптера на Раиси, военни пътуват към мястото (ВИДЕО)

Върховният лидер на Иран призова народа да се моли за президента Ебрахим Раиси

Животът на иранския президент е в опасност, издирвателната операция продължава часове (ВИДЕО)

Хеликоптер, превозващ президента и външния министър на Иран, е катастрофирал

Изтощителен и опасен преход: Как режисьорът Мохамед Расулоф избяга пеша от Иран

Необичайната часова зона на Индия: Защо се различава от другите страни?

Захарова видя съдбоносна стъпка в посещението на Путин в Китай

Откриха телата на трима заложници, отвлечени от "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com