Производството на „Sputnik V“ в Турция е важно по отношение на намаляването на външната зависимост

1391
Производството на „Sputnik V“ в Турция е важно по отношение на намаляването на външната зависимост
Снимка: Getty Images/Guliver

Ръководителят на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския факултет на университета в Анкара Исмаил Балик разказал за агенция Анадолу защо турците не трябва да се съмняват във високата ефективност на руската ваксина.
„Споразумението, сключено между Турция и Русия, не предполага производство под формата на пълнене на ампули. Ваксината ще се произвежда в Турция от нулата” - казва професор д-р Исмаил Балик.

Производството на Sputnik V в Турция е важно по отношение на намаляването на външната зависимост.

След като турският здравен министър Фахретин Коча обяви, че Турция е подписала споразумение за получаване на 50 милиона дози ваксина Sputnik V от Русия в рамките на шест месеца, че производството ще се извършва в Турция и е дадено разрешение за използване на ваксината в страната, всички очи се обърнаха към това руско лекарство.

Ваксината Sputnik V, разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалей” и финансирана от Руския фонд за директни инвестиции, носи името на първия съветски космически спътник, изстрелян в космоса през 1957 г.

Турция стана 63-та страна, която одобри използването на ваксината Sputnik V. Други страни включват Индия, Мексико, Иран, Гана, Шри Ланка, Сърбия, Палестина...

„Нека нашите граждани не се съмняват“

Професор Исмаил Балик в интервю за Anadolu, говори за ефективността на ваксината Sputnik V, за възможните странични ефекти и ползите от лекарството.

Говорейки за факта, че Sputnik V е вирусна векторна ваксина от ново поколение, Balyk отбелязва: „Това е вирусна векторна ваксина, като лекарствата AstraZeneca и Johnson&Johnson. Шиповият протеин на коронавируса е вграден в аденовирусите и този протеин се инжектира в човешкото тяло. Имунната система, реагирайки на шипа на протеина, произвежда антитела и осигурява защита. С други думи, друг вирус се използва като носител, който няма вредно въздействие върху организма. Шиповият протеин, който формира имунитет от covid-19, се предава в тялото чрез аденовируса."

Припомняйки, че резултатите от третата фаза на ваксиналните опити са публикувани под формата на статия в медицинското списание "Lancet" още през февруари, Balyk подчерта, че резултатите от това проучване сочат ефективност на лекарството е 91,6%.

В същото време ръководителят на руската група за разработване на ваксини Денис Логунов заяви, че според резултатите от анализа на данните от хора, получили и двете дози Sputnik V, ефективността на ваксината е установена на 97,6%. Така че и резултатите от третата фаза на опитите, и теренните проучвания показват, че ваксината е ефективна, подчертава Балик.

Отбелязвайки, че в началото западните страни са били скептични към ваксината, Балик продължи: „Беше аргументирано, че Русия не е предоставила достатъчно информация. Sputnik V е ваксина, подобна на AstraZeneca и много добра ваксина. Една от трите до четирите най-широко използвани ваксини в света. Лекарството е регистрирано в 62 страни по света. То се използва широко в онези страни, където е регистрирано, докато никоя от тях все още не е съобщила за проблеми с тази ваксина. Следователно, когато Sputnik V започне да се използва у нас, нашите граждани в никакъв случай не трябва да се колебаят. Ваксините, които се използват досега у нас, и това лекарство, което ще се използва, са изключително безопасни и ефективни. Каквато и да е ваксината,

"Няма странични ефекти, различни от зачервяване на кожата, главоболие и слабост."

Според Balyk, Sputnik V има същите странични ефекти като инактивираните ваксини и има по-малко странични ефекти в сравнение с иРНК ваксините като BioNTech. Според Федералната служба за надзор в здравеопазването (Росздравнадзор), до момента, освен зачервяване на кожата и подуване на мястото на инжектиране, главоболие и слабост, не са наблюдавани странични ефекти след ваксинация.

62% от руснаците не искат да се ваксинират със „Спутник V”

Повечето руснаци не планират да се ваксинират срещу коронавируса, според социологическо проучване, публикувано в сряда, подчертаващо тр...

"Ваксината Sputnik V може да се съхранява при 2-8 градуса"

Говорейки за факта, че ваксината Sputnik V се употребява в две дози, както и другите използвани ваксини, Balyk отбелязва: "Въпреки това, във втората доза, за разлика от други векторни ваксини, се използва различен аденовирус, за да се осигури по-силен имунитет."

Докато логистичните проблеми могат да възникнат при транспортирането и употребата на ваксината BioNTech, тъй като тя трябва да се съхранява при минус 70 градуса, ваксините Sputnik V и Sinovac могат да се съхраняват при 2-8 градуса, отбеляза Балик.

Събеседникът на агенцията отбеляза, че ваксините, използвани срещу covid-19, не могат да се сравняват помежду си по отношение на ефективността, тъй като понастоящем няма изследвания от този вид. „Следователно би било погрешно да се твърди недвусмислено, че някоя от тях е по-добра или по-лоша, но въз основа на нашия опит и световните данни виждаме, че при хора със слаб имунитет иРНК ваксините дават по-силен отговор“, каза Балик

"Много е важно ваксината да се произвежда в Турция"

„Спутник” регистрира ваксина от една доза

Разработчиците на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V” съобщиха в четвъртък, че еднодозова версия на препарата е п...

Подчертавайки важността на факта, че ваксината Sputnik V ще се произвежда в Турция в съответствие със споразумението между Русия и Турция, Балик отбеляза: „Руската ваксина Sputnik ще се произвежда в Бразилия, Индонезия, Мексико и Турция. Обикновено компаниите сключват договори за пълнене на ампули. Споразумението, сключено между Турция и Русия, обаче не предвижда производство под формата на пълнене.

Ваксината ще се произвежда в Турция от нулата. Това е много ценно, защото ще осигури на нашата фармацевтична индустрия и на нашите учени способността да произвеждат масово милиарди дози ваксина. Освен това производството на тази ваксина ще ни даде знания, които ще засилят позицията ни по отношение на други ваксини. Епидемията covid-19 отново показа колко стратегически важно е производството на ваксини.

Отбелязвайки, че в съответствие с изявлението на турското министерство на здравеопазването, определено количество от готовата ваксина ще бъде получено от Русия още този месец, а производството ще започне до есента, Балик добавя: „Фактът, че заедно с нашите вътрешни ваксини, ние също започваме да произвеждаме ваксината Sputnik, „е важно по отношение на намаляването на външната ни зависимост“.

Тъй като ваксината Sputnik V е една от ваксините от ново поколение, тя не е лекарство, което може да се произвежда навсякъде, изисква най-модерните технологии, подчертава експертът. Според него, инфраструктурата на една от фабриките в Турция е подходяща за това и затова ваксината може да бъде произведена безопасно.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари