В Асеновград вече има специална зала с фосили на отдавна изчезнали животни

33885
В Асеновград вече има специална зала с фосили на отдавна изчезнали животни

Зала с колекция от стотици ценни находки от родопското село Дорково бе официално отворена за посетители по повод 25-тата годишнина от създаването на Палеонтологичния музей в Асеновград, предаде кореспондентът на Actualno.com в града.

Експозицията представя природата на Балканите преди около 5 000 000 години. Колекцията е съставена от останки на редки бозайници и птици. В музея могат да се видят още и уникални фосили от отдавна изчезнали екзотични за нашата природа животни, като жирафи, антилопи, носорози, маймуни и други.

Мярка "Подписка" за мъжа, изхвърлил кучето си от третия етаж в Асеновград

Мярка за неотклонение "Подписка" е взета спрямо асеновградчанина, който изхвърли кучето си от третия етаж, защото вършело пакости в дом...

Освен това, пред безброй асеновградчани и гости на града бе открита и паметна плоча в памет на дългогодишния уредник на институцията асеновградчанинът Димитър Ковачев. С неговото име бе кръстен и самият музей.

Димитър Ковачев е български преподавател и палеонтолог и едни от основателите на Палеонтологичния музей в Асеновград. Освен всичко друго, той беше и изследовател. При летни експедиции през 60-те години на XX-ти век Ковачев открива скелет на деинотерий край село Езерово. А през 80-те години на миналия век попада на находище „Гиризите“, край Хаджидимово.

Първоначално Димитър Ковачев излага откритията си в асеновградската гимназия, в която е преподавател. По-късно той, с помощта на Българската академия на науките (БАН), организира създаването на Палеонтологичния музей в Асеновград. Там са съхранени и представени над 40 000 фосилни находки.

Хората в Асеновград се хванаха да намерят сами пари за пътя до манастир "Света Петка"

Близо 400 асеновградчани и гости на града подкрепиха само в рамките на месец подписката за изграждането на пътя към мулдавски манастир ...

В края на церемонията днес, Палеонтологичният музей бе удостоен с отличие „Плакет Асеновград“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com