Алевитите в Сирия замислят своя държава

16477
 Алевитите в Сирия замислят своя държава

Въпреки използването на тежка артилерия, танкове и дори авиация, за да бомбардират квартали, контролирани от въоръжената опозиция, режимът на Башар Асад вече губи войната, смята политологът Гери Гембил от американското издание "Мидъл ийст куотърли".

Какво ще правят привържениците на Асад, когато боевете се водят в самия Дамаск? - задава риторичен въпрос политологът. Макар малцина военни от неговата секта алевити, клон на шиизма, генералите и ръководителите на службите за сигурност твърдо стоят зад своя лидер.

Алевитите представляват около 10% от 22-милионното население на Сирия, а мюсюлманите сунити са 75%. Редица представители на сирийската опозиция и политолози в района се съмняват дали преданите сили на Асад ще се бият до последна капка кръв. Те по-скоро ще се опитат да търсят спасение в северозападната част на страната, в планините Джебел и Ансарие и крайбрежните градове Латакия и Тартус, посочва Гери Гембил.

"Щом дойде денят, когато падането на режима стане неизбежно, подчинените на Башар Асад може да се върнат в зоните, населени с алевити. Ръцете им са толкова окървавени, че ще е невъзможно да живеят в сигурност, когато предадат властта, независим от гаранциите, които може да им бъдат дадени", добавя американският политолог.

Редактор: Георги Иванов

Светът осъди новото масово убийство на цивилни в Сирия

Светът осъди новото масово убийство на цивилни в Сирия. По данни на правозащитни активисти над 200 души, сред които жени и деца, са уби...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com