Асад: Войната в Сирия можеше да приключи за по-малко от година, ако не беше Западът

5784
Асад: Войната в Сирия можеше да приключи за по-малко от година, ако не беше Западът
Снимка: Getty Images / Guliver

Войната в Сирия можеше да приключи за по-малко от година, ако страните от Запада не се опитваха да осъществят смяна на властта в страната с подкрепата на терористи. Това заяви сирийският президент Башар Асад пред нидерландския тв канал NPO2, предава ТАСС.

"Проблемът е в това, че те и до днес им отказват подкрепа на ежедневна основа, тъй като искат решението, което те наричат политическо решение, да бъде смяната на властта в страната. Затова ситуацията ще се затяга", казал Асад.

САЩ настояват за оставката на Асад

Администрацията на САЩ настоява за оттеглянето на Башар Асад от поста президент на Сирия. Това заявил на 16 декември официалният говори...

По думите му за прекратяване на войната международната общественост трябва да предприеме мерки да спре потока чужденци, вливащи се в редиците на терористите. "Никой от тях, само Русия, Иран, техните съюзници и други страни, които подкрепят сирийското правителство… но не Западът, никой на Запад не е готов на това", заявил сирийският президент.

В отговор на въпроса, дали се радва, че в последно време западните лидери са смекчили своята позиция за неговото оттегляне, Асад със сарказъм отвърнал: "Вече си събирах нещата и планирах да се оттегля, но сега мога да остана."

На голяма пресконференция на 17 декември руският президент Владимир Путин заяви, че руската въздушна операция в Сирия ще продължи, докато сирийската армия има нужда от подкрепа.

Путин отбеляза, че в момента освен сирийската правителствена армия, военните сили на Русия подкрепят и въоръжената опозиция, бореща се с "Ислямска държава".

Меркел не вижда място за Асад в коалицията срещу ИД

Създаването на международен алианс срещу терористичната групировка "Ислямска държава" не предвижда участието на сирийския президент Баш...

Русия нанася удари по терористичните групировки на територията на Сирия от 30 септември. Руската база в Хмеймим в момента разполага с 44 самолета и 16 хеликоптера. Молбата за оказване на военна помощ от Русия за противодействие на терористите, включително "Ислямска държава" и "Джебхат ан-Нусра", беше отправена от президента на Сирия Башар Асад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com