Беззаконие в Дамаск

56754
Беззаконие в Дамаск
Снимка: Getty Images/Guliver

Разменна монета в контролираните от сирийските опозиционни сили територии, престъпността печели популярност и в кварталите на Дамаск, които са под контрола на силите на президента Башар Асад, като основната причина е безнаказаността на проправителствените милиции.

По-специално, жителите обвиняват „Народните комитети” – паравоенна организация, която има подкрепата на редовната армия, за това, че извършва организирани грабежи под прикритието на патрулите по сигурността.

Така, в Рокн ал Дин – квартал в сверената част на сирийската столица, в който живее средната класа, въоръжени мъже използваха отсъствието на повечето жители, които са били в джамиите в часа на молитвата, за да ограбят възрастна жена.

„Казали са й да събере всички предмети, които има, и да ги сложи на кухненската маса, за да бъдат ценностите й на сигурно място по време на проверка на дома й”, разказва семеен приятел. „Тя им е правила чай, когато са си тръгнали, отнасяйки всичко със себе си. Всички бяха изчезнали, преди да се върнем”, казва той.

Жалба не е била внесена, тъй като Комитетите са част от службите за държавна сигурност – държавен орган, от който сирийците се плашат. „Когато казахме на полицейския началник в квартала, че извършителите са се представили за членове на Държавна сигурност, той пребледня и вдигна ръце. Каза, че не може да се меси и да отправя обвинения срещу службата”, завършва разказа си мъжът.

Въпреки че „Народните комитети” разполагат официално с ограничени правомощия, властите им вярват, тъй като смятат, че са добре информирани за присъствието на „агитатори”, тоест за симпатизанти на сирийските опозиционни сили.

В самия център на Дамаск, далеч от грабежите, извършвани от различните опозиционни групи в зоните, които вече са извън контрола на режима, множество грабежи са ставали дори в близост до офисите на Държавна сигурност, където в мирно време повечето сирийци не си позволяваха да нарушават закона.

„Една мравка не може да мръдне без знанието на Държавна сигурност”, казва жител на квартала. Местните подчертават, че силите на реда са отказвали многократно да се намесят след извършени обири.

И в други части на града, намиращи се до контролните пунктове на армията, продавачите са изтеглили от рафтовете нетрайните продукти, които военните и членовете на силите за сигурност имат навика да взимат, без да плащат. „Някои пък ми дават 5 лири за нещо, което струва 50, защото знаят, че не мога да се противя”, казва продавач. „Ето защо в момента имам единствено продукти за почистване и пресни зеленчуци, които не може да изядат веднага”, завършва той.

Ройтерс

CNN: Сирия може да крие част от химическия си арсенал

САЩ проверяват нова класифицирана разузнавателна информация, според която сирийското правителство може да не е декларирало целия си хим...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com