X
 
 

Евакуираха хиляди заради изригналия вулкан в Манила (СНИМКИ и ВИДЕО)

730 0
Евакуираха хиляди заради изригналия вулкан в Манила (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver
Властите във Филипините предупредиха, че вулканът Таал близо до столицата Манила може да изригне отново всеки момент.

Преди часове той изхвърли масивен стълб пепел в небето, заради което стотици полети бяха анулирани, градове в целия регион бяха покрити с фин прах, съобщи АФП, цитирани от БГНЕС.

Сеизмолози регистрираха магма, движеща се към кратера на Таал. "Опасно изригване е възможно в рамките на часове до дни", предупреди сеизмологичната агенция на страната и добави, че пепелта може да представлява риск за самолетите. Авиационните служби наредиха спиране на полетите в и извън столичното международно летище Ниной Аквино, след като облакът от пепел е достигнал височина 15 000 метра.

Над 2000 души, които живеят в близост до вулкана Таал, са били евакуирани.

Най-близкият град изглежда призрачно - показват покритите с пепел улици.

Вулканът Таал е популярна туристическа дестинация, разположена в центъра на живописно езеро. То се е образувало в резултат на предишно изригване.

Затвориха летището в Манила заради изригването на вулкана Таал

Властите във Филипините затвориха международното летище в Манила до "по-нататъшно нареждане" заради облак гъст дим и пепел, изхвърлен о...

Той е един от най-активните вулкани в страната, разположен на 65 км южно от Манила. Последното изригване на Таал е през 1977 година.

Изригването му предизвика няколко слаби земетресения в района, а светкавици се образуваха над кратера му.

Земетресенията и вулканичната активност не са рядкост във Филипините поради разположението им в Тихоокеанския "огнен пръстен", където тектонските плочи се сблъскват дълбоко под земната повърхност.

Вижте още кадри от бедствието в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители