ИД предприе най-голямата атака в Северен Ирак за последните пет месеца

4289
ИД предприе най-голямата атака в Северен Ирак за последните пет месеца

Терористичната групировка "Ислямска държава" е предприела най-голямата атака на позиции на кюрдското опълчение на територията на Северен Ирак за последните пет месеца, съобщава ТАСС, като цитира The New York Times.

Нападението било отбито от кюрдите с подкрепа, оказана по въздуха от бойната авиация на коалицията начело със САЩ.

Кюрдите възнамеряват да създадат независима държава

Кюрдските лидери и бойци възнамеряват да създадат своя независима държава в северната част на Ирак, след като отвоюват важни територии ...

Според изданието, което се позовава на американски военни източници, екстремистите нападнали позиции на кюрдите в района на лагера Башик, където е разположен командният център "Пешмерг" (бойците на кюрдското опълчение).

Атакувани били и разположените наблизо населени пунктове Нарван и Тал Асуад. Във всяко от трите нападения са участвали около 120 бойци на ИД.

Както съобщава The New York Times, сблъсъците започнали в нощта на четвъртък и продължили няколко часа. Според представители на Пентагона в резултат на авиоударите на коалицията са унищожени около 180 екстремисти. Още поне 100 били убити от бойците на "Пешмерг". Самите кюрди загубили десетки свои бойци в боевете.

Както заявил ген. Марк Одъм пред изданието, нападенията били "най-сериозната атака" на ИД в Северен Ирак от юли тази година. По думите му нейната цел била "подкопаването на усилията" на западната коалиция и кюрдските бойци по подготовката на настъпление с цел да се изтласка ИД от Мосул – втория по големина град на Ирак, който се намира под контрола на групировката от юни миналата година.

Кюрдите изтласкаха "Ислямска държава" от Кобани

Кюрдските отряди за самоотбрана са унищожили около 50 бойци от групировката "Ислямска държава" на североизток от кюрдския град Кобани...

В средата на ноември американският президент Барак Обама заяви, че САЩ са успели да сдържат темповете на настъпление на екстремистката групировка. "Не смятам, че те (ИД) набират сила", заяви Обама пред тв ABC. "От самото начало нашата цел беше сдържането на ИД и ние ги сдържахме", каза американският лидер, като допълни, че ИД "не успя да укрепи своите позиции в Ирак".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com