Иран осъди на смърт 18-годишно момче и арестува готвач заради рецепта за кюфтета

2593
Иран осъди на смърт 18-годишно момче и арестува готвач заради рецепта за кюфтета
Снимка: Getty Images

Ирански съд осъди на смърт арестуван 18-годишен протестиращ за това, че уж е ръководил демонстрации срещу режима в провинция Мазандаран в северната част на страната. Аршиа Такдастан е обвинен в увреждане на обществено имущество и предоставяне на материали на базирани в чужбина медии на иранската диаспора. 

Освен това е осъден за "корупция на земята" и "водене на война срещу Бога", като и двете престъпления се наказват със смърт. Репресивният режим ги използва вече срещу 11 задържани протестиращи. Бяха извършени и две публични екзекуции.

Върховният водач на Иран смени шефа на правоприлагащите органи. Ще нареди ли още повече репресии над граждани?

Иранският върховен лидер Али Хаменей е уволнил бригаден генерал Хосейн Ащари от поста командващ на правоохранителните органи. Това съоб...

ОЩЕ: Ирански футболист е в риск от екзекуция, бесилката му е готова

Освен това властите арестуваха известния майстор готвач и инфлуенсър Наваб Ебраими. Според Активистите за човешки права в Иран мъжът е бил задържан в сряда и отведен в затвора в град Евин. Интересното е, че не се съобщава причината за ареста.

Ебраими, който има 2,7 милиона последователи в Instagram и споделя известни персийски рецепти, вече е с блокиран профил в социалната мрежа. Твърди се, че задържането му е съвпаднало с публикуване на снимка на персийски кюфтета в акаунта му в деня, отбелязващ третата годишнина от убийството на генерал Касем Сюлеймани. Той беше командир на силите „Кудс“ – звеното за чуждестранни операции на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Иран пусна от затвора носителка на "Оскар", след като от Холивуд поискаха освобождаването ѝ

Иранският режим освободи известната актриса Таране Алидусти близо три седмици след като беше вкарана в затвора заради критики срещу реп...

Някои иранци, които се противопоставят на режима, имат навика да публикуват снимки на кюфтета на годишнината от смъртта му, като препратка към начина, по който Сюлеймани беше убит при удар с американски дрон в Ирак, пише "Гардиън".

Междувременно отделни представители и структури на режима одобряват широкообхватен модел на колективно наказание за прилагане на законите за задължителното забулване, тъй като демонстрациите срещу властта продължават вече четвърти месец. На 5 януари министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди подчерта значението на хиджаба. Той потвърди съобщенията, че режимът е започнал да издава текстове, с които предупреждава шофьорките без забрадка да спазват законите, и определи забулването като "правен въпрос" и основен компонент на религиозните ценности на Ислямската република.

През последните няколко дни съдебната власт допълнително внесе за разглеждане проектозакон, който ще замени член 638 от Ислямския наказателен кодекс, в който са описани последиците от неспазването на наложения от държавата закон за хиджаба.

Предложеният законопроект разширява степента, в която режимът може да наказва жени, и въвежда нови наказания, които лишават жените нарушителки от основни социални услуги и правото да напускат страната. Предвидени са и задължителни религиозни курсове. Законопроектът предвижда допълнителни наказания за трети лица - като собственици на предприятия и надзорници - за това, че не са наложили забулване. Не се определят стандартите, към които жените трябва да се придържат, което би позволило на режима произволно да контролира и преследва иранските жени, пише в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

На 5 януари няколко ирански официални лица направиха публични обръщения със заплахи към Израел. Министърът на външните работи Хосеин Амир Абдоллахиан заяви, че Израел ще бъде изправен пред "тежки последици" за "оскверняването" на джамията Ал-Акса в Йерусалим. Ръководителят на политическа и идеологическа организация на Министерството на отбраната предупреди, че ще "изравни Тел Авив и Хайфа със земята", ако допусне грешка, и се похвали, че Иран притежава ракети, които могат да бъдат насочени към "сърцето на Израел". Зам.-командирът на Революционната гвардия пък директно заплаши израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Иран е разтърсен от ново брутално убийство на протестиращ

С началото на новата година протестите в Иран са близо до нова ескалация заради бруталното убийство на 29-годишен мъж, участващ в демон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

"Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Расте броят на загиналите след срутване на магистрала в Китай

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com