X
 
 

Иран за задържания танкер: Правилото за реципрочни действия е добре известно в международното право

4686 3
Иран за задържания танкер: Правилото за реципрочни действия е добре известно в международното право
Снимка: Getty Images/Guliver
Иранският Съвет на пазителите заяви, че задържането на танкера под британски флаг "Стена имперо" е в отговор на задържането от Великобритания на ирански танкер по-рано този месец, предаде Асошиейтед прес. "Правилото за реципрочни действия е добре известно в международното право", заяви днес говорителят на съвета Абас Али Кадходаей, цитиран от иранската информационна агенция Фарс.

Съветът на пазителите рядко коментира подобни въпроси, но когато го прави, се смята, че това отразява възгледите на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, защото органът работи в тясно сътрудничество с Хаменей, който има последната дума по всички държавни дела, отбелязва 24 часа.

Иран задържа плавателен съд с контрабандно гориво

Корпусът на стражите на ислямската революция (КСИР), който е част от иранската армия, задържали чуждестранен плавателен съд с милиони л...

Иранската телевизия разпространи първите кадри на задържания петролен танкер под британски флаг, ден след като той бе задържан от иранската революционна гвардия. На кадрите се вижда петролният танкер "Стена Имперо" близо до пристанището Бандар Абас (Южен Иран), недалеч от Ормузкия проток. Британският външен министър Джереми Хънт предупреди днес Иран, че е тръгнал по опасен път на незаконно и дестабилизиращо поведение, предаде ДПА. "Вчерашните действия в Залива съдържат тревожни знаци, че Иран изглежда избира опасния път на незаконно и дестабилизиращо поведение след законното задържане в Гибралтар на пътуващ към Сирия петрол. Реакцията ни ще бъде обмислена, но сериозна. Опитваме се да намерим начин за решаване на въпроса с "Грейс 1", но ще гарантираме сигурността на нашите кораби", написа Хънт в Туитър.

Хънт заяви, че танкерът "Грейс 1" може да бъде освободен, ако Техеран докаже, че стоката не е пътувала за Сирия. Капитанът на танкера и още трима членове на екипажа му бяха арестувани и после освободени под гаранция, припомня ДПА

Actualno.com

Етикети: