Напрежение в Израел

59991
Напрежение в Израел
Снимка: Getty Images / Guliver

В сряда Израел освободи 26 дългогодишни палестински затворници, което предизвика шумни празненства по улиците на Западния бряг и Ивицата Газа, и възмущение сред израелците заради пускането на терористи.

Освободените днес затворници бяха втората група от общо 104 души, които са били осъдени за убийство на израелци преди подписването на мирните договори от Осло и които са лежали в затвора над 20 години. Тяхното освобождаване бе поискано от палестинските лидери като условие за провеждане на мирни преговори с Израел под егидата на САЩ.

Пускането на затворниците създаде напрежение в израелското правителство и възпламени силни чувства в еврейската държава. В опит да успокои отпора на десницата израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че над 1000 нови жилища ще бъдат построени в Източен Ерусалим и Западния бряг.

В палестинските територии новината за строежите не успя да помрачи празничното настроение по посрещането на освободените. За палестинците затворниците се превърнаха в символ на съпротивата срещу израелската окупация. Много израелци обаче бяха шокирани от настояването за освобождаване на затворници, които те възприемат като хладнокръвни убийци. В последния момент близките на жертвите поведоха съдебна битка, за да спрат процедурата по освобождаването с мотива, че то ще доведе до ново насилие.

В неделя партия „Еврейски дом” нападна Ципи Ливни, която води преговорите с палестинците. „Освобождаването на затворници в замяна на съмнителното право Ципи Ливни да се срещне със Саеб Еракат е ужасно. С цялото ни уважение, да се спре освобождаването на убийци е по-важно дори от оправдаването на присъствието на Ливни в правителството”, заяви в свое изявление партията.

Гила Молхо, чийто брат Ян е бил убит от трима души, пуснати на свобода по време на последните три размени, казва, че отново изживява „ужасния ден” от 1993 година. Тогава брат й е бил убит, докато е работел за европейска хуманитарна организация в Ивицата Газа.

„Брат ми бе хуманитарен работник. Той обичаше да помага на хората. В Ивицата Газа работеше за създаването на работни места за палестинците”, разказва Гила.

Говорейки от името на умерените израелци, Гершон Баскин, активист за мир, който е помагал в преговорите при освобождаването на над 1000 палестински затворници срещу свободата на израелския войник Гилад Шалит през 2011 година, казва, че Израел няма избор. „Освобождаването на затворници оставя горчилка, но Израел се съгласи да пусне палестинците до 1999 година”, казва той.

Гардиън

Абас се зарече да не подписва за мир докато има палестински затворници в Израел

Ръководителят на Палестинската автономия Махмуд Абас обеща да не подписва мирно споразумение с Израел, докато не бъдат освободени всичк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com