Нобелови лауреати предупреждават - Земята е изправена пред катастрофа

43800
Нобелови лауреати предупреждават - Земята е изправена пред катастрофа

Няколко носители на Нобелова награда смятат да използват седмицата, през която ще бъдат обявени бъдещите лауреати, за да алармират световната общност за тревожното състоянието на нашата планета, която според тях е сериозно болна, и да отправят призив за революция в поведението на човека.

Само по-интелигентното и по-разумното използване на ресурсите ще позволи да се спасят екосистемите, от които човечеството зависи – това смятат да припомнят 11-те личности, главно учени, които от сряда, 8 октомври, се събират Хонконг.

Положението е катастрофално, подчертава Питър Дохърти, получил през 1996 г. Нобелова награда за физиология/медицина. Той ще участва в конференцията – четвърта от поредица, инициирана от нобеловите лауреати и посветена на състоянието на планетата.

Затопляне на климата, обезлесяване, влошаване на качеството на почвата и на водните източници, окиселяване на океаните, химическо замърсяване, болести, свързани с околната среда – списъкът на раните, нанесени на Земята, е дълъг и непрекъснато расте, изтъква Дохърти. Потребителите, предприятията и политиците трябва да подложат на преоценка действията си, казва той. Трябва да мислим за устойчивостта – хранителна устойчивост, устойчивост на водата, устойчивост на почвите, устойчивост на атмосферата, добавя Нобеловият лауреат.

В Хонконг Нобеловите лауреати ще отделят специално внимание на предизвикателството, каквото е възможното покачване на температурите със средно +4 градуса по Целзий на Земята или двойно повече от границата +2, определена от международната общност. Зад техните тревоги неизменно присъства заключението – непрекъснато потвърждавано и с числа - че човечеството живее над възможностите си.

Докладът Живата планета 2014 на Световния фонд за дивата природа (WWF), който бе публикуван през седмицата, припомня, че в момента хората "изяждат" годишно Земя и половина, с други думи ние консумираме 50% природни ресурси повече, отколкото планетата може да регенерира.

Опасността е непосредствена, отбелязва астрофизикът Брайън Шмидт, Нобелов лауреат за 2011г. по физика. Нашето потребление на ресурси непрекъснато расте. През 2050 г. се очаква на Земята да живеят 9 милиарда души, които ще искат да имат живот, какъвто имат хората в западните страни. Ние сме на път да нанесем повече вреди през следващите 35 г. отколкото през предишните 1000, подчертава той.

Какъв е изходът. Редица нобелови лауреати сочат като приоритет енергията.

Изкопаемите източници на енергия трябва да бъдат заменени възможно най-бързо с по-чисти и да бъдат внедрени нови технологии. Основен приоритет трябва да са енергоспестяващите технологии, изтъква Джордж Смут, Нобелов лауреат за физика за 2006 г. за работите му върху Големия взрив и произхода на вселената.

Вулканите спасили растения и животни през ледниковата епоха

Някои растения и животни са оцелели през ледниковата епоха благодарение на топлината от вулкани и вулканични пари. Учени под ръководст...

Но само иновациите не са достатъчни. Те трябва широко да се внедряват: властите трябва да насърчават хората да ги възприемат. Нещата потръгват, когато всички разберат, че използването на по-чисти източници на енергия и на енергоспестяващи технологии е в интерес и на общността, и на отделния човек, добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия