Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН иска да разследват атаката срещу служителя й в Рафах (ВИДЕО)

14 май 2024, 10:28 часа • 782 прочитания

ООН иска пълно разследване на атаката срещу служител на организацията в Рафах. Новината съобщава Al Jazeera. Смята се, че атаката е израелска, но това все още не е потвърдено.  

Припомняме, че вчера пра атака в Рафах служител на ООН беше тежко ранен. Служителят заедно с палестинския му шофьор бяха откарани в болница, където изглежда по-късно е починал. 

Призивът на ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш призова в Twitter, че хуманитарните работници трябва да бъдат защитени.

Той отбеляза, че от началото на войната повече от 190 служители на ООН са били убити в Газа. 

"Осъждам всички атаки срещу персонала на ООН и повтарям спешния си призив за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня и освобождаване на всички заложници", заяви Гутереш. ОЩЕ: Служител на ООН е тежко ранен в Рафах

Атаки срещу лекари

Междувременно организацията "Лекари без граници" съобщиха, че техният персонал и пациенти е трябвало да напуснат 12 различни здравни заведения и са претърпели 26 насилствени инцидента от началото на войната на Израел срещу Газа. Това възлиза на 3,7 инцидента на месец. Инцидентите включват въздушни удари, които нанасят щети на болници, танкове, стрелящи по договорени деконфликтни убежища за разселени хора, наземни офанзиви срещу медицински центрове и атаки срещу хуманитарни конвои.

Черната статистика

Общо 35 173 души са били убити и 79 061 ранени във войната на Израел срещу Газа от 7 октомври насам, съобщава Министерството на здравеопазването на палестинската територия в последната си информация за жертвите. Министерството каза, че 82 палестинци са били убити и 234 ранени само през последните 24 часа.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес