Още една жена е убита в Иран, по високите етажи на режима настава раздор (ВИДЕО)

2605
Още една жена е убита в Иран, по високите етажи на режима настава раздор (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Сред високопоставените членове на иранския режим вече настава раздор и в лагера на твърдолинейните политици започват да се обособяват отделни фракции. Това е изводът от ежедневния доклад за Ислямската република на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) и на Американския предприемачески институт.

Твърдението на експертите се базира на изявленията на председателя на парламента Мохамад Багхер, който е влязъл в политическа битка с други т.нар. „хардлайнъри“, които заемат по-твърди позиции спрямо протестиращите. Багхер и вътрешният му кръг ги обвиняват за подклаждането на размириците сред най-младите иранци. Критиките им са насочени основно към бившия секретар на Върховния съвет за национална сигурност – Саеед Джалили, който сега е в партията Фронт за ислямска стабилност. Обвиняван е за „сурово и насилствено“ отношение към недоволните граждани.

Белобрадова: В Иран жените ни преподават урок по смелост

В тези месеци на изпитания, в Иран жените ни преподават урок по смелост. Това каза Елисавета Белобрадова от "Демократична България" в д...

Разделянето на фракции се вижда и при администрацията на президента Ебраим Раиси, където няколко членове поискаха ограничена политическа реформа, за да може да успокоят протестиращите. Става въпрос за министъра на културното наследство, туризма и занаятите Езатолах Зархами, който изказа предположение, че режимът би могъл да отмени законите за задължителното забулване, без да навреди на основите на Ислямската република. Той също така изрази косвена подкрепа за облекчаване на законите за цензура и ограниченията в интернет и призна, че много иранци не вярват на държавните медии.

Президентът Реиси и върховният водач Али Хаменей не подкрепят никакви политически реформи, а най-близките им хора и те самите продължават да обвиняват САЩ, Израел и Саудитска Арабия за масовите демонстрации.

Раздор има и сред депутатите. Някои народни представители, спечелили мандат от избирателните райони, където в момента режимът е най-брутален срещу протестиращите, критикуват остро властите. Твърдолинейният парламентарист Бехзад Рахмини от Сакез, провинция Кюрдистан - където е живяла и е погребана Махса Амини - критикува 227-те депутати, призовали съдебната система да издаде смъртни наказания за арестуваните протестиращи.

ОЩЕ: Над 200 ирански депутати поискаха смъртни присъди за протестиращите

Депутат от Чабахар, провинция Систан и Белуджистан, също осъжда реакцията на режима за потушаване на протестите в парламентарно обръщение на 6 ноември, а на 9 ноември подава оставка. Той се обявява против репресиите на силите за сигурност срещу протестиращите в Захедан, провинция Систан и Белуджистан, на 30 септември, които нарича "кървав петък". Тогава загинаха десетки граждани.

Иран вкара дроновете в действие срещу протестиращите, милиции от Ирак идват на помощ

Протестите в Иран могат да ескалират отново идните дни, тъй като се очаква демонстрантите да отбележат 40 дни от бруталната репресия на...

На 10 ноември се проведоха поне 6 протеста в 5 града, но днес се очаква активността на демонстрантите да се увеличи и разпространи в повече населени места. 

Вчера е била убита жена в град Рещ, провинция Гилян, където силите на реда са разпръснали тълпа със сълзотворен газ. Освен това, според данни на Съюза на иранските работници, властите са газили протестиращи с мотоциклети и са стреляли по тях – така се е стигнало до убийството. Вижте снимка (с чувствително съдържание) тук. Според информацията в социалните мрежи - мъже и жени без хиджаб са танцували заедно на площад в Рещ, когато силите на реда са ги атакували.

Междувременно командирът на сухопътните сили на Иранската революционна гвардия (КСИР) бригаден генерал Мохамед Пак Пур се е срещнал с шиитски и сунитски лидери на неразкрито място в провинция Систан и Белуджистан на 10 ноември, вероятно като част от подготовката на режима за потушаване на планираните протести там. Пак Пур е призовал да не се допуска "интернет да влияе на иранската младеж". Отправил е и предупреждение към демонстрантите да не застрашават обществения ред и сигурност.

Помага ли Русия на Иран за ядрено оръжие: Сочен за наследник на Путин е в Техеран

Николай Патрушев, сочен за наследник на руския диктатор Владимир Путин, е пристигнал на посещение в Иран. Новината разпространи контрол...

Група, наречена "Анонимни гробове на Белуджистан", твърди, че е извършила смъртоносна стрелба по камион на Иранската революционна гвардия в околностите на Захедан, провинция Систан и Белуджистан. Това се е случило на 9 ноември. Групата съобщава, че при нападението са загинали двама членове на КСИР, както и че е извършила общо шест нападения от април 2022 г. насам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com