Над 200 ирански депутати поискаха смъртни присъди за протестиращите

1818
Над 200 ирански депутати поискаха смъртни присъди за протестиращите
Снимка: Getty Images

Група от 227 депутати в иранския парламент призова съдебната власт да издаде смъртни присъди за хората, арестувани по време на антиправителствените протести. Това съобщи базираната във Великобритания телевизия Iran International, излъчваща на персийски език.

Законодателният орган в Техеран, избран на избори без конкуренция през февруари 2020 г., е пълен с твърдолинейни политици и офицери от Революционната гвардия (КСИР), допълва телевизията, обяснявайки защо мнозинството от общо 290 депутати настоява за такива драстични действия.

Шествие в подкрепа на протестите в Иран организират наши НПО

На 12 октомври, 17:00 пред пилоните на НДК ще се проведе протест – шествие в подкрепа на човешките права под надслов „Бълга...

В изявление, което беше прочетено в парламента в неделя, депутатите нарекоха протестиращите "мохареб" - което буквално означава воин на арабски език, но в Шериата значи "враг на Бога", за което се предвижда смъртно наказание. Депутатите също така сравниха протестиращите с членове на Ислямска държава, които "атакуват живота и собствеността на хората..."

Досега иранският режим е обвинил няколко души в т.нар. "мохареб", "корупция", "събиране и сговор срещу националната сигурност" и "конфронтация с Ислямската република" за участието им в протестите.

Припомняме, че мащабните протести избухнаха в средата на септември, когато нравствената полиция задържа 22-годишната кюрдка Махса Амини. Причината за ареста беше "небрежно поставен хиджаб". Младата жена почина три дни по-късно, след като беше в кома. Според семейството ѝ - властите са нанесли на Амини брутален побой, който е довел до убийство. Режимът отрича и твърди, че причината за смъртта е отключване на "основно заболяване".

След като 22-годишната кюрдка бе убита, десетки хиляди жени и мъже излязоха на улицата с призиви за сваляне на режима на върховния лидер Али Хаменей. Жените демонстративно свалят забрадките си и скандират "Смърт за диктатора", а властите използват оръжие за брутални репресии срещу гражданите. Има и още случаи на убити млади жени от страна на силите на реда, които Техеран отрича.

Описвайки сегашната вълна от народни протести като "бунтове", депутатите твърдят, че "САЩ и други врагове" подстрекават към насилие, организират митинги и предоставят финансова подкрепа и оръжие, за да командват демонстрациите. Също така твърдят, че "главорези и тълпи" са убили десетки хора и са нарушили сигурността на страната.

Заради протестите: Депутатите в Иран искат божие правосъдие, тип Крумови закони

По-голямата част от общо 290 ирански депутати поискаха съдебната система да прилага възмездно правосъдие на принципа "око за око", дока...

Повтаряйки пропагандната линия на върховния лидер Али Хаменей, депутатите заявиха, че "враговете са били победени в Ирак, Сирия, Палестина, Ливан и Йемен", поради което те са организирали бунтовете като реакция срещу "победите на Ислямската република".

Без да споменават отделни лица или групи, твърдолинейните депутати също така поискаха от съдебната система да предприеме правни действия срещу "политиците, които са подстрекавали бунтовниците". По време на заседанието на парламента председателят Мохамед Багер Галибаф заяви, че зад размириците в страната стоят основните елементи на Мосад, ЦРУ и техните съюзнически групи.

Докато демонстрациите не стихват в цял Иран, съдебната система на Ислямската република обяви, че е повдигнала обвинения на над 1000 души, които са били арестувани по време на протестите. Властите твърдят, че "сепаратисти" и "подстрекатели" стоят зад усилията за сваляне на правителството и разделянето на Иран на области, контролирани от етнически групи - твърдение, което иранците по улиците и в социалните мрежи редовно отричат. Това се е превърнало в конспиративна теория, повтаряна от членовете на режима, добавят от Iran International.

"Смъртните присъди срещу хора за упражняване на правото им на свобода на изразяване, след убийствата на мирни протестиращи, отвличанията и застрелването на деца, както и други жестокости, показват, че правителството е излязло извън контрол и е готово да потуши протестите на всяка цена", се казва в изявление на Центъра за правата на човека в Иран, базиран в Норвегия.

Историята на Ислямската република и настоящите данни показват, че тя възнамерява да използва смъртното наказание като инструмент за политически репресии, за да сплашва опозицията. По-рано през ноември 40 ирански адвокати направиха изявление, в което заявиха, че повечето хора вече не искат Ислямската република, и призоваха колегите си да говорят и да защитават народа.

Иран готви атака срещу Саудитска Арабия, предупредиха от САЩ и Рияд

Американски и саудитски официални лица предупредиха за предстояща иранска атака срещу Саудитска Арабия, а вероятно и срещу Ербил (столи...

Междувременно BBC съобщи за заплахи срещу двама иранско-британски журналисти, работещи именно за Iran International TV. Според източник, свързан с властите в Лондон, те са били предупредени за потенциален риск за живота им. Компанията майка Volant Media съобщи, че полицията се е свързала с журналистите във връзка с повишаване на заплахите от страна на иранските служители за сигурност. Медията осъди спонсорираната от Техеран кампания да се сплашват журналисти, работещи зад граница.

Миналия месец режимът в Иран санкционира телевизията, както и BBC Persian, заради "подклаждане на бунтове" и "подкрепа за тероризма".

ОЩЕ: Иран обвини Азербайджан за атака с 15 жертви, за да си присвои спорна територия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com