"Смърт за диктатора" край гроба на Махса Амини: В Иран отбелязаха 40 дни от смъртта ѝ (ВИДЕО)

6834
"Смърт за диктатора" край гроба на Махса Амини: В Иран отбелязаха 40 дни от смъртта ѝ (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Стотици ирански граждани се събраха на гроба на Махса Амини, за да отбележат 40 дни от смъртта на 22-годишната кюрдка, която постави началото на масовите протести срещу режима на върховния лидер Али Хаменей.

Десетки мъже и жени крещяха "Жена, живот, свобода" и "Смърт за диктатора" на гробището в Сакез - родния град на Амини, намиращ се в западната провинция Кюрдистан. Това се вижда на кадри, споделени в социалните мрежи.

В Иран ликвидираха висши военни, отговаряли за доставката на дронове в Русия

В Иран бяха убити двама офицери от Иранската революционна гвардия, които са отговаряли за изпращането на дронове на Руската федерация. ...

Припомняме, че в средата на септември нравствената полиция в Ислямската република задържа 22-годишната жена заради „небрежно поставен хиджаб“. Тя почина три дни по-късно в болница в Техеран, след като беше в състояние на кома. Според семейството на Амини властите са ѝ нанесли тежък побой и са я убили, докато от режима отхвърлят обвиненията и заявяват, че младото момиче е починало вследствие на „основно заболяване“.

От миналия месец в десетки градове в Иран се провеждат масови протести срещу Хаменей с искане за зачитане на правата на жените и като цяло – на човешките права.

В сряда сутринта опечалените се отправиха към гроба на Амини, въпреки че службите за сигурност бяха предупредили семейството ѝ да не провежда церемонията, заплашвайки, че "трябва да се притесняват за живота на сина си". Това твърдят активисти, цитирани от британското издание "Гардиън".

Анализ: Какви са ракетите, които Иран изпраща на Русия?

Иран може да отрича, че изпраща дронове и ракети на Русия за използване в Украйна, но западното разузнаване предполага друго. Американс...

Снимки, споделени от правозащитната група Hengaw, показват засиленото присъствие на силите за сигурност в Сакез през изминалата нощ, които според съобщенията са затворили входовете на града. Въпреки това на кадрите се вижда как десетки хора влизат в града с коли и мотоциклети, както и пеша - по пътищата и през полетата.

"Кюрдистан, Кюрдистан, гробище на фашисти", скандира група хора, заснета на друг видеоклип, споделен от активисти в Twitter. В градовете Сенендедж, Сакез, Дивандарех, Мариван и Камяран се провежда повсеместна стачка. Всички те са в провинция Кюрдистан.

Групата, която следи за нарушения на правата в Кюрдистан, заяви, че легендарните ирански футболисти Али Даеи и Хамед Лак са пътували до Сакез, за да участват в траурната церемония, и са отседнали в хотел "Кърд", но са били отведени в правителствения пансион под охраната на силите за сигурност, съобщи Hengaw.

Протести в Иран: 15-годишна ученичка загина след побой от полицаи

Миналата седмица 15-годишно иранско момиче почина, след като беше пребито по време на нахлуване на силите за сигурност в училището ѝ. Т...

Даеи и преди е имал проблеми с властите заради онлайн подкрепата си за протестите.

Вестник "Хамихан" обаче цитира губернатора на Кюрдистан Есмаил Зарей Куша, който казва, че Даеи и други известни личности са в Техеран и "в Сакез всичко е спокойно".

Съобщава се, че по време на потушаването на протестите са били убити 141 демонстранти, като броят на жертвите беше актуализиран във вторник. Амнести Интернешънъл заяви, че най-малко 23 деца са били убити, докато някои източници посочват, че броят им е 29.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com