Още смъртни присъди в Иран, Трюдо се хвана на фалшива новина за протестиращите

1334
Още смъртни присъди в Иран, Трюдо се хвана на фалшива новина за протестиращите
Снимка: Getty Images

Протестната активност в Иран продължава да е на високо ниво, след като на 15 ноември се проведоха най-масовите протести от началото на настоящата вълна. Вчера имаше демонстрации в поне 29 града, разположени в 19 провинции на Ислямската република. Повечето от тях ще продължат и днес – последния ден от 3-годишното възпоменание за кървавата репресия срещу протестиращите от 2019 г.

Междувременно в онлайн пространството започна да циркулира фалшива новина, че иранският парламент е осъдил на смърт 15 хиляди арестувани протестиращи, съобщи в днешния си анализ Институтът за изучаване на войната (ISW). Отбелязва се, че много потребители, включително канадският премиер Джъстин Трюдо, са разпространили „несъзнателно“ тази информация.

Иран се е опитал да убие или отвлече британци поне 10 пъти тази година

Иран се е опитал да убие или отвлече британски граждани или жители поне 10 пъти тази година, заяви ръководителят на британската вътрешн...

Това твърдение се базира на фактическата информация, че 277 депутати подписаха писмо, в което призовават съдебната система да преследва арестуваните протестиращи на 6 ноември. Досега съдебната система е осъдила на смърт поне петима демонстранти и вероятно ще екзекутира още, но режимът не е решил да убие 15 000 арестувани протестиращи. Тази дезинформация отклонява общественото внимание от жестокостите и нарушенията на човешките права, които властите действително извършват срещу своя народ, анализират експертите от ISW.

ОЩЕ: Над 200 ирански депутати поискаха смъртни присъди за протестиращите

На 16 ноември съдебната власт осъди на смърт трима протестиращи. Двама от тях бяха обвинени в нападение или заплаха за нападение срещу силите за сигурност, а третият - в блокиране на пътища и повреждане на обществено имущество. Осъдените могат да обжалват присъдите. От началото на протестите на досега режимът е осъдил на смърт най-малко петима протестиращи.

Въоръжен дрон удари петролен танкер на израелски милиардер (СНИМКИ)

Въоръжен дрон е ударил петролен танкер, свързан с израелския милиардер Идан Офер. Нападението е извършено близо до бреговете на Оман. ...

Друг акцент е, че усилията на върховния лидер Али Хаменей да разубеди видния сунитски духовник Мулана Абдол Хамид да критикува публично режима, вероятно са се провалили. На 16 ноември Абдол Хамид атакува в Twitter духовната делегация, изпратена от Хаменей в провинция Систан и Белуджистан. Тя бе водена от председателя на Политическия съвет на лидера Мохамед Али Акбари и се срещна с Абдол Хамид и други местни лидери, вероятно за да им съобщи да спрат да подстрекават протестите в провинцията. Абдол Хамид обвинява делегацията, че заплашва хората, вместо да ги утешава. Публичната му критика показва, че той ще продължи открито да осъжда репресиите на режима и да подкрепя протестиращите, което вероятно ще вдъхнови нови протести в цялата провинция. Там, в град Захедан, на 30 септември режимът извърши брутални репресии и имаше убити граждани.

На 16 ноември неизвестни въоръжени лица застреляха най-малко шестима души и раниха най-малко 15 в търговски център в Изех, провинция Хузестан. Сред жертвите са няколко мъже и най-малко една жена и едно дете. Две от жертвите са членове на "Басидж" - част от състава на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР). Иранските държавни медии описват нападателите като "терористичен екип". Не е ясно кой е отговорен за нападението. В Изех за първи път на 15 ноември е регистрирана протестна активност.

ОЩЕ: В Иран: Две нападения и 7 жертви

Неидентифицирани въоръжени лица са стреляли по служители на "Басидж" и Командването за правоприлагане (КОП), убивайки двама в град Есфахан. Отново обаче не е ясно кой е отговорен за нападението.

Протестите в Иран ескалираха - властите бият хора в метрото, граждани стрелят по тях (ВИДЕО)

Вчера – на 15 ноември, в Иран се проведоха най-мащабните протести от края на септември насам. Причината е, че гражданите отбеляза...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com