Протестите в Иран ескалираха - властите бият хора в метрото, граждани стрелят по тях (ВИДЕО)

2590
Протестите в Иран ескалираха - властите бият хора в метрото, граждани стрелят по тях (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Вчера – на 15 ноември, в Иран се проведоха най-мащабните протести от края на септември насам. Причината е, че гражданите отбелязаха 3 години от бруталната репресия на режима срещу вълната от демонстранти през 2019, съобщава в анализа си американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Недоволството срещу режима бе допълнително разпалено от новината, че между 500 и 1000 непълнолетни са били задържани в специални центрове, където духовници и психотерапевти ги превъзпитават. Очаква се силата на протестната вълна да се запази и днес, и утре.

ЕС официално разшири санкциите срещу Иран с 29 лица и 3 организации

Европейският съюз разшири санкциите срещу Иран заради репресиите, които режимът на върховния водач Али Хаменей налага над протестиращит...

ОЩЕ: Иранският режим задържа стотици деца и ги превъзпитава в специални центрове

На 15 ноември се проведоха най-малко 54 протеста в 36 града, разположени в общо 24 ирански провинции. В столицата Техеран недоволни граждани се събраха в метрото – където дори запалиха огньове, на главния пазар, в квартал Садаат Абад, а стотици студенти протестираха в кампуса на Ислямския университет Азад, в клона му за наука и изследвания.

В града бяха блокирани кръстовища и станции на метрото, а демонстрантите крещяха „Свобода“ и „Смърт за диктатора“ по адрес на върховния водач Али Хаменей. Силите за сигурност нахлуха във влаковете в метрото и започнаха да бият хора, които дори не са част от протестите, се вижда от видеа в социалните мрежи.

Протест имаше и в Сакез – родния град на 22-годишната Махса Амини, която бе убита от „нравствената полиция“ (според семейството ѝ и международната общност). Властите твърдят, че нямат общо със смъртта на кюрдката – тя починала вследствие на „основно заболяване“. Именно случилото се с Амини, която не носела забрадката си според закона, предизвика масовата вълна от протести, лидери на която са жени, студенти и гимназисти.

Арест и отказана медицинска помощ на правозащитник разпали още повече протестите в Иран (ВИДЕО)

Вчера в Иран се проведоха най-малко 12 протеста в 7 града, разположени в пет провинции. В столицата Техеран демонстрантите крещяха &bdq...

Стотици младежи пропуснаха занятията си в университетите и училищата на 15 ноември, за да излязат на протести в градовете Рещ, Бандар Абас, Керман, Керманшах, Ахваз, Табриз, Кередж и др. В десетки градове имаше и стачки на работници от различни сектори, съобщи ISW.

Възможно е трима служители по сигурността да са загинали по време на демонстрациите вчера, констатират още анализаторите. Иранските държавни медии съобщават, че протестиращите са застреляли полковник от Корпуса на гвардейците на ислямската революция. (КГИР) в Букан, провинция Западен Азербайджан, както и друг член на силите в Камяран, провинция Кюрдистан. Твърди се също, че протестиращите са убили член на "Басидж" с коктейл Молотов в Шираз, провинция Фарс. "Басидж" е една от съставните части на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

На 15 ноември президентът Ебраим Раиси изпрати първия си вицепрезидент Мохамед Мохбер в Кум, за да обедини влиятелните духовници зад режима и особено зад администрацията си. Така той се надява да подсили властта си в опита за потушаване на вълните от демонстранти.

Иран издаде първа смъртна присъда на протестиращ, определи го "враг на Бога"

Иран издаде първата смъртна присъда на протестиращ след началото на демонстрациите, стартирали в средата на септември след смъртта на М...

Вчера ръководителят на съдебната система Голам Хосейн Мохсени Еджей заяви, че гражданите могат конструктивно да критикуват режима, стига да "не го обиждат, унижават и унищожават".

В анализа на ISW се прави оценка, че КГИР вероятно ще организира нападения срещу позиции на САЩ в Ирак и ще окаже натиск върху иракските власти да поискат напускането на американските войски. Това е стратегическа цел за Техеран - да прогони САЩ от региона. Али Хаменей и доближените му обвиняват Вашингтон, Израел и Саудитска Арабия за подклаждането на протестите в Ислямската република.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ше хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com