В Иран: Две нападения и седем жертви

1226
В Иран: Две нападения и седем жертви
Снимка: Getty Images

Въоръжени лица откриха огън на базар в югозападния ирански град Изех, при което са били убити най-малко петима души, включително младо момиче, и са били ранени цивилни и служители на силите за сигурност. Това съобщи иранската държавна телевизия, на която се позовава Асошиейтед прес, предаде БТА.

При друго нападение са застреляни двама членове на иранската паравоенна организация Басиджи в град Исфахан, съобщава агенция ИРНА. И двете нападения са извършени от хора, които са карали мотори.

Иран се е опитал да убие или отвлече британци поне 10 пъти тази година

Иран се е опитал да убие или отвлече британски граждани или жители поне 10 пъти тази година, заяви ръководителят на британската вътрешн...

Не стана ясно веднага какви са мотивите за нападенията и дали те са свързани с общонационалните протести, които разтърсиха Иран през последните два месеца. По данни на държавната телевизия при стрелбата в Изех са били ранени още 10 души, включително служители на силите за сигурност. Валиолах Хаяти, заместник-губернатор на провинция Хузестан, където се намира Изех, заяви, че сред убитите има младо момиче и жена.

Според иранската държавната телевизия, групи от няколко десетки протестиращи са се събрали в различни части на Изех късно вчера, като са скандирали антиправителствени лозунги и са хвърляли камъни по полицията, която е използвала сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Свързани с държавата медии съобщиха също, че някой е подпалил шиитска религиозна семинария.

В последно време в Иран бяха извършени редица нападения, за които бяха обвинени сепаратисти и религиозни екстремисти, включително стрелба в голям шиитски храм миналия месец, при която загинаха над десет души и за която отговорност пое групировката "Ислямска държава".

Протестите в Иран бяха разпалени от смъртта на 16 септември на 22-годишната Махса Амини. Тя е била арестувана от нравствената полиция в Иран и почина, като официалното обяснение е здравословни проблеми, но хората в Иран масово са убедени, че е била пребита до смърт. Протестите бързо прераснаха в призиви за сваляне на управляващите ирански духовници и край на религиозната теокрация, установена след Ислямската революция от 1979 година.

Иранският режим задържа стотици деца и ги превъзпитава в специални центрове

Режимът в Иран задържа дори деца по време на масовите протести и нарушава правата им. Това става ясно от материал на „Ню Йорк Тай...

Според "Активисти за правата на човека в Иран", група, която следи продължаващите вече няколко месеца размирици, при последната вълна от протести са убити най-малко 362 души, а 16 033 са арестувани. Групите за защита на правата обвиняват силите за сигурност, че стрелят с бойни патрони и малокалибрени оръжия по демонстрантите и ги бият с палки.

ОЩЕ: Протестите в Иран ескалираха - властите бият хора в метрото, граждани стрелят по тях (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com