X
 
 

Появи се начин за лечение на болни от китайския вирус, смъртните случаи се увеличават

8034 1
Появи се начин за лечение на болни от китайския вирус, смъртните случаи се увеличават
Снимка: Getty
Китайската трансфузионна техника за преливане на плазма от излекувани пациенти с коронавирус COVID-19 се оказа ефективна при лечение на заразените пациенти, съобщава китайската държавна агенция Xinhua, позовавайки се на местни лекари.

Ефективността на новото лечение беше съобщена на пресконференция от ръководителя на болницата в Ухан, предаде БГНЕС.

Както обясниха експерти, в плазмата на някои хора, които са се справили с болестта, са открити антитела, които помагат в борбата с коронавируса.

Към 13 февруари има 59 493 потвърдени случая на заболяването, които са регистрирани в Китай, а 1 353 души са загинали. За последното денонощие има 116 смъртни случая, а новите разболели се са около 5000 души. Оказа се обаче, че има включени смъртни случаи, които не са потвърдени с ДНК тест и вероятно скоро ще има промяна в начина на водене на статистика.

Има ли полза от изолирането?

Експертът от Световната здравна организация Айра Лонгини отбеляза, че карантините могат само да забавят, но не и да спрат разпространението на болестта, съобщи ТАСС.

Лонгини, който е директор на Центъра за статистика на инфекциозните заболявания в Университета във Флорида, прогнозира, че новата зараза може да достигне 30% от населението на планетата. Експертът казва, че в момента всеки заразен човек предава вируса средно на двама или трима души, което може да доведе до факта, че най-малко една трета от населението на Земята ще бъде заразено.

"Тактиката на наблюдение и ограничаване няма да доведе до значителни резултати, освен ако способността на [вируса] да предава [от човек на човек] не се промени", каза още Лонгини, цитиран от Bloomberg.

Удар върху културата в Китай

МЗ: България е въвела ефективни мерки срещу разпространението на новия коронавирус

Днес, 13 февруари, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев участва в извънредно заседание на Съвета на здравните министри на ЕС. Н...

Забраненият град е затворен, Art Basel Хонг Конг е отменен: Епидемията от новия вирус затвори туристически обекти и отмени културни събития, както в Китай, така и извън него.

Докато провинция Хубей и столицата ѝ Ухан са най-силно засегнати, цялата страна е на ръба, а културните ѝ дейности почти замряха, пише Deutsche Welle.

Хонконгският панаир Art Basel, планиран за средата на март, който е един от най-известните панаири на изкуства в света и най-важният център за модерно изкуство в Азия, беше отменен и отложен за следващата година.

В източната част на китайската столица Пекин се намира оживеният квартал на изкуствата „Дашанци”, известен още като 798 Art Zone. Малките занаятчийски магазини изпълват улиците, а галериите показват изложби на стара фабрична площадка. Някои от най-известните художници в Китай показват тук съвременно изкуство и мултимедийни инсталации - от фотография и видеозаписи до картини и скулптури.

Хуанг Мин, китайска художничка, която вече е показвала своите работи в галериите в Берлин, има планове за самостоятелна изложба през юли в Германия. "Надявам се дотогава животът да се върне към нормалното“, казва художничката. "В момента животът тук протича, все едно някой е натисна