След спешния съвет на ЕС: Засега няма опасност от коронавируса

2846
След спешния съвет на ЕС: Засега няма опасност от коронавируса
Снимка: Getty

След спешния съвет на здравните министри на ЕС снощи беше обявено, че Европейският съюз не обяви извънредно положение заради новия китайски вирус.

За момента мерките са по-скоро превантивни - да има по-тесен обмен на информация, да продължава работата на специализирания Европейски център, създаден заради вируса, да има повече проверки и обмен на информация за идващи от Китай. Засега само Италия е ограничила официално полетите от и за Китай.

В Русия - поставена под карантина заради китайския вирус избяга и се барикадира вкъщи

Рускиня, която беше поставена под карантина заради коронавируса, избяга от болницата в Санкт Петербург и се съпротивлява на опитите на ...

Има обаче известно притеснение дали Китай ще наложи ембарго на лекарства и лекарствени продукти, което да повлияе на Европа. До момента няма такива сигнали, няма и недостиг на маски и друго медицинско оборудване.

Беше отправен и призив да няма дискриминация спрямо китайски туристи заради опасенията, че може да се болни.

Германският министър на здравеопазването Йенс Спан каза пред Deutsche Welle, че усилията за овладяване на коронавируса в Европа работят, но предупреди, че "нещата могат да се влошат рязко, преди да се подобрят", предаде БГНЕС.

Спан заяви, че Берлин е участвал в координирани действия с партньори от ЕС за борба с разпространението на коронавируса. На срещата министрите обсъдиха "мерки по отношение на пътуванията, които същевременно гарантират свободното движение в рамките на ЕС", гласи съвместното им изявление.

Спан заяви, че е необходим координиран подход в рамките на ЕС и в международен план. Той подчерта значението на забавянето на разпространението на вируса COVID-19, за да се гарантира, че той вече не се разпространява в региони извън Китай.

Появи се начин за лечение на болни от китайския вирус, смъртните случаи се увеличават

Китайската трансфузионна техника за преливане на плазма от излекувани пациенти с коронавирус COVID-19 се оказа ефективна при лечение на...

"Засега това е просто регионална епидемична криза в Китай, но трябва да сме сигурни, че тя няма да се превърне в пандемия от световен мащаб", каза германският министър.

"Засега в Европа и Европейския съюз функционирането на откриването и ограничаването работи. Но трябва да признаем, това е днес. Положението може да се влоши преди да стане по-добре, защото докато вирусът не е под контрол в Китай, регионалната епидемия може да се трансформират в световна пандемия", обясни Спан.

На въпрос дали Германия трябва да обмисли ограничаване на пътуването до Китай, здравният министър изтъкна ограничителните мерки, които вече са в сила. Той отбеляза, че пилотите на директните полети от Китай до Германия вече са задължени да съобщават за пътници със симптоми на заболели преди кацане.

"Може да се нуждаем от допълнителни мерки, за да разберем кои пътници са били в контакт с хора от региона на Ухан и това е, което обсъждахме тук на [Европейския] съвет", добави Спан. "Знаем, че има много, много случаи без симптоми. Затова бих предположил, че има много повече случаи, отколкото сочи статистиката", каза той.

Спан похвали голяма част от работата, която Китай направи, за да овладее вируса, но също така намекна, че някои мерки, предприети в Китай са драконовски. Той направи сравнение с последната епидемия на морбили в Германия, засегнала населението в далеч по-малък мащаб: "Например, ако в Германия има огнище на морбили, а морбили е много по-заразно от това, което виждаме с коронавируса досега, всъщност сме в състояние да се справим с него, без да поставяме цели градове под карантина".

МЗ: България е въвела ефективни мерки срещу разпространението на новия коронавирус

Днес, 13 февруари, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев участва в извънредно заседание на Съвета на здравните министри на ЕС. Н...

Германия досега е регистрирала 16 случая на коронавирус на своя територия, като 14 от тях са свързани с немско-китайска компания за авточасти в Бавария.

Има ли надежда за по-бързо решение - вижте каква нова информация дойде от Китай в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа