Премиерът на Израел е в тясна връзка със САЩ заради "опасната близост" между Русия и Иран

2273
Премиерът на Израел е в тясна връзка със САЩ заради "опасната близост" между Русия и Иран
Снимка: Getty Images

Израел е все по-загрижен от "опасната близост" между Русия и Иран във връзка с доставката на дронове, произведени в Ислямската република и използвани от руснаците за нападения срещу Украйна. Затова Тел Авив прави ежедневни оценки, с които постоянно преразглежда позицията си относно конфликта, заяви премиерът Яир Лапид в интервю за The Jerusalem Post.

"Част от работата, която вършим, е свързана с много опасната близост, която се създава между Русия и Иран", каза той. "Това не е нещо, което ще пренебрегнем... така че това, което трябва да направим, е да изготвяме ежедневна преоценка и да реагираме“.

Силни взривове в Дамаск, според сирийските медии са от израелска атака

В сирийската столица Дамаск е имало два силни взрива, съобщи Ройтерс. Според сирийските държавни медии те може да са причинени от израе...

Лапид заяви, че Израел провежда „тесни консултации“ със САЩ относно развитието на ситуацията с Русия и Иран. Миналия четвъртък той разговаряше по телефона и с украинския външен министър Дмитро Кулеба по темата.

Иран вече достави на Русия десетки безпилотни летателни апарати, които са използвани за нападения срещу цивилни цели в Украйна.

ОЩЕ: Украинското разузнаване: Иранските дронове на Русия са с 30% успеваемост

Що се отнася до Иран, Лапид заяви, че доставките на безпилотни самолети и други оръжия за Русия са още едно доказателство, че връщането към ядреното споразумение от 2015 г. е невъзможно. "Смятаме, а и разговаряме за това с всички наши съюзници, че след като това споразумение не работи, е време да започнем дискусия за "по-дългосрочно и по-силно" споразумение", каза той.

Израел унищожи база за ирански дронове и помага на Киев с информация за тях

Насочван от наземните диспечери, които проследяват дрона с радар, украински пилот на изтребител с кодово име Juice се впуска в небесно ...

Преди месеци Израел "представи на световните сили доказателства", които показват, че Иран лъже и по отношение на ядреното си досие, каза Лапид. Това доказателство е оказало влияние върху САЩ и европейските страни, участващи в ядрените преговори с Иран по-рано тази година, тъй като правителството успешно е изградило диалог с тях, който е бил "много открит, понякога на ръба на грубостта, но въпреки това е бил уважителен и честен".

"Нямаше нито един момент, в който да подозират или да намекнат, че поставят под съмнение качеството на разузнавателната информация, която представяме", каза Лапид.

Запитан какво възпира Израел да предостави на Украйна системи за противоракетна отбрана, Лапид отговори, че балансира между две съображения. "Първото е, че ние сме на страната на Украйна", каза той. "Ние ги подкрепяме. Току-що гласувахме в ООН (б.а. - Общото събрание), като казахме на света, че никога няма да приемем анексирането на четирите региона на Украйна от Русия. Все още сме единствената държава в света, която построи полева болница в Украйна".

Другото съображение "е да се уверим, че интересите на националната сигурност на Израел са защитени по всяко време", каза той.

Макар Лапид да не уточни - израелската политика да не предоставя оръжия на Украйна се дължи отчасти на механизма между страната и Москва, който позволява на Израел да нанася удари по ирански цели в Сирия, без да влиза в конфликт с разположените там руски сили. Предполага се, че в понеделник израелците са нанесли удар по цел близо до Дамаск.

Дмитрий Медведев: Доставки на оръжие за Украйна ще разрушат отношенията ни с Израел

Бившият руски президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев предупреди Израел, че доставки на оръжи...

От Израел не са доставили оръжия на Украйна, но са готови да помогнат на страната да създаде система за ранно предупреждение на гражданите за ракетно нападение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com