Пригожин призна как американците размазаха наемниците му от ЧВК Вагнер в Сирия

16308
Пригожин призна как американците размазаха наемниците му от ЧВК Вагнер в Сирия
Снимка: Getty Images

"Те (американците) се опитаха да унищожат тази сила (ЧВК Вагнер) близо до Дейр ез-Зор през 2018 г., но тя възкръсна духом и без страх гледа в очите на олицетворението на световното зло". Така създателят на частната руска армия ЧВК Вагнер Евгений Пригожин си призна официално, в своя канал в Телеграм, за едно от най-големите поражения на подопечните му наемници.

Въпросното поражение става в Сирия, в провинция Дейр ез-Зор, близо до брега на река Ефрат. Преди вече над 4 години руските сили в Сирия се опитаха да пробият в район, който беше пазен от американците. Причината - петролните полета, намиращи се на 80 километра от Дейр ез-Зор, върху които сирийският диктатор Башар ал-Асад нямаше никакъв контрол (той все още няма, а най-голямото сирийско петролното поле "Ал Омар" с дневно производство 30 000 барела преди войната в Сирия се контролира от Сирийските демократични сили, в които кюрдите са основен елемент, подкрепяни САЩ, като на място има американска база, която охранява още две големи петролни полета).

До този момент официално нито една от страните не признава, че е имало руски опит да бъде върнат контролът на Асад върху сирийското черно злато - за да може след това компании като "Роснефт" да спечелят, тъй като сирийският диктатор трудно щеше да удържи поста си, ако руският му колега Владимир Путин не беше изпратил на помощ руски войници, с официален претекст война с тероризма в лицето на "Ислямска държава". За да не се случи обаче така, че в пряк военен сблъсък да участват редовни руски и американски военни части, със задачата е натоварена ЧВК Вагнер.

Какво се случва - официално никой нищо не призна, но информацията изплува първо благодарение на кюрдски източници, а след това се появи интервю и с оцелял от "ЧВК Вагнер", като междувременно BBC се добра до информация за необичайно голям брой издадени смъртни актове в Москва малко след битката, която се е състояла на 07.02.2018. Накратко случилото се - американците се разправят безмилостно с опита за атака на "Вагнер", подкрепен и от сирийски танкове, като избиват стотици наемници от армията на Пригожин, без да дадат нито една жертва:

Сили на САЩ избиха стотици руски наемници в Сирия - какво всъщност се случи?

Думите на Пригожин сега са директно признание, че битка е имало. А казано, че "се опитаха да унищожат тази сила, но тя възкръсна" също спокойно може да се тълкува като признание за огромните загуби, които ЧВК Вагнер е претърпяла тогава:

Оцелял в Сирия руски наемник: Съществуваме, за да може да отричат намеса

Пригожин говори за случая след въпрос на пропагандното оръжие на Путин RT относно решението на САЩ да обяви ЧВК Вагнер за международна престъпна организация. В коментара си руският олигарх прави комично звучащи твърдения, като например как частната му армия ходела в Африка и Азия и спирала подпалени от САЩ войни. Не е известно никъде в изброените от Пригожин Либия, Сирия, Мозамбик и Централна африканска република да се е възцарил траен мир, със стабилно и проспериращо управление.

"Имам много тайни, които толкова много разстройват Америка, имам свидетели, които си спомнят как ЦРУ обучаваше Осама бин Ладен, носеше торби с пари и оръжия за "Ислямска държава" в Сирия и други страни. Те обучаваха бандити и терористи по целия свят, така че навсякъде - в Европа, Африка, Азия, Южна Америка, да бъде неспокойно. Спокойно трябваше да е само на синия остров-мечта, наречен САЩ", твърди Пригожин, като добавя, че Вашингтон се страхува от ЧВК Вагнер - също комично с оглед спомените от Дейр ез-Зор.

Провалът на Пригожин: От 50 хил. вербувани затворници воюват само 10 хил. (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com