Ракети полетяха от Ливан към Израел след сблъсъците в джамията "Ал Акса" (ВИДЕО)

2318
Ракети полетяха от Ливан към Израел след сблъсъците в джамията "Ал Акса" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

В четвъртък следобед - 6 април, от Южен Ливан към Израел бяха изстреляни десетки ракети. Нанесени са поражения по обекти в Палестина, както се вижда от кадри в социалните мрежи.

Премиерът Бенямин Нетаняху е свикал извънредно заседание по сигурността.

25 от общо 34 изстреляни ракети са били прехванати над Израел от системата за противовъздушна отбрана "Железен купол", съобщиха по-късно военните на страната, цитирани от Times of Israel.

Израелските власти съобщават, че има двама ранени. Мъж в Северен Израел е пострадал от шрапнел. Става въпрос за 26-годишен човек, шофирал офроуд. Той е бил настанен в болница. Другият ранен е 19-годишен младеж. И двамата са в стабилно състояние.

Според ливански военни източници, цитирани от сертифицирания и следящ военните действия профил в Twitter War Monitor - към Израел са били изстреляни най-малко 30 ракети. В Тел Авив подозират, че зад всичко това стои "Хамас" - групировката, управляваща Ивицата Газа.

Ердоган обвини израелската полиция в тероризъм след рейдовете в джамията "Ал Акса"

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува остро набезите на израелската полиция в джамията "Ал Акса" в окупирания Източен Йерусали...

Никой не е поел отговорност, но изстрелванията бяха извършени само няколко часа след като ливанската терористична групировка "Хизбула", подкрепяна от Иран, заяви, че ще подкрепи "всички мерки", които палестинските групировки могат да предприемат срещу Израел.

Това се случва след сблъсъците в джамията "Ал Акса" в Йерусалим, където две поредни вечери израелската полиция щурмува мюсюлмани по време на молитва.

Сирените за приближаващи ракети прозвучаха за първи път в градовете Бецет и Шломи в Западна Галилея, близо до границата с Ливан. От Израелските сили за отбрана съобщиха, че една ракета е била идентифицирана и прехваната от ПВО-системата "Железен купол". Малко след това сирените са продължили да звучат и в други градове в района.

Възможно е ракетният обстрел от Ливан да е извършен от палестински групи, базирани там, въпреки че е малко вероятно те да го направят без мълчаливото одобрение на терористичната групировка "Хизбула", която контролира Южен Ливан, пише Times of Israel.

Безпрецедентен щурм на израелската полиция, с бой и зашеметяващи гранати в джамията Ал Акса (ВИДЕО)

Израелската полиция тази вечер атакува десетки палестински поклонници в комплекса на джамията Ал Акса, предаде Ройтерс. Силите на реда ...

Източник, близък до "Хизбула", каза пред медията "Ал Арабия", че групировката няма общо с атаката.

"Хизбула" категорично осъжда нападението, извършено от израелските окупационни сили срещу комплекса на джамията "Ал Акса", и атаките срещу вярващите, както се казва в изявление на групировката.

"Хизбула" обявява пълната си солидарност с палестинския народ и съпротивителните групи и обещава, че ще ги подкрепи във всички мерки, които те предприемат за защита на поклонниците и джамията "Ал Акса", и за възпиране на врага да продължи с атаките си", заяви групировката.

Преди две години подобни сблъсъци като тези в "Ал Акса" прераснаха в кървава 11-дневна война между Израел и "Хамас". Предупреждението на "Хизбула" повдигна призрака на още по-широк конфликт. Тя има тесни връзки с "Хамас" и с палестинската групировка "Ислямски джихад", която също е базирана в крайбрежния анклав.

ОЩЕ: Висш военен: Израел е готов да атакува Иран дори без помощта на САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия