Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турски съд праща бивша кюрдска депутатка за 22 г. зад решетките

21 декември 2020, 17:28 часа • 1624 прочитания

Лейла Гювен, депутат от опозиционната Народна демократическа партия (НДП), която бе лишена от парламентарен имунитет през юни, беше осъдена за членство в терористична група и разпространение на терористична пропаганда за незаконни кюрдски бойци, съобщи Франс прес.

56-годишната Гювен привлече международно внимание, като обяви 200-дневна гладна стачка през 2018 г. в опит да сложи край на изолацията на кюрдския лидер Абдула Йоджалан за осигуряване на достъп до семейството и адвокатите.

Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) на Йоджалан, която е включена в черния списък на Анкара и нейните западни съюзници като терористична група, води бунт срещу турската държава от 1984 г., в който над 40 000 души са загубили живота си.

През изминалата година правителството затвори десетки кметове и други служители на НДП заради предполагаемите връзки на партията с ПКК, което легалната партия категорично отрича.

Репресиите разтревожиха световните правозащитни групи и допълнително обтегнаха неспокойните отношения на Турция с Европейския съюз, който е все по-загрижен от националистическата политика на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Гювен не присъства на съдебното заседание в понеделник в град Диарбекир в югоизточната част на страната и не е ясно къде точно се намира тя.

Нейният юридически екип заяви пред AФП, че ще обжалва присъдата. Съдът разпореди незабавния арест на Гювен.

Йоджалан излежава доживотна присъда за държавна измяна на острова-затвор Имралъ край Истанбул след залавянето му в Кения през 1999 г. от турската разузнавателна служба MИТ. Въпреки почти пълната си изолация, той остава доминираща, почти легендарна фигура на кюрдското въстание и движението като цяло в Турция, Сирия и Ирак.

През май миналата година Йоджалан призова за прекратяване на гладни стачки от хиляди затворени поддръжници в Турция, които оцеляваха, пиейки само солена и сладка вода.

На Йоджалан бе позволено да се срещне с брат си Мехмет за първи път от повече от две години на 12 януари миналата година, но подробности за срещата не са публично оповестени. През май миналата година той получи разрешение да се види с адвокатите си за първи път от осем години.

Гювен беше в ареста по отделни обвинения, когато започна гладната си стачка. Тя бе освободена под съдебен контрол миналата година, след като излежа една година за определянето като „инвазия” на турската военна операция срещу сирийско кюрдско опълчение.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес