В Афганистан изгориха пет тона дрога и алкохол

1909
В Афганистан изгориха пет тона дрога и алкохол
Снимка: Getty Images / Guliver

Афганистанските власти изгориха пет тона хероин, хашиш, химикали за производство на наркотици и алкохол в показен акт за борбата си срещу наркотрафика.

Купища дрога и стотина бутилки алкохол бяха подпалени край гр. Херат, на който се гледа като на един от трите основни маршрута за трафик на хероин извън страната. Шефът на полицията в Херат Аюб Ансари заяви пред репортери, че показното унищожение на наркотиците е израз на решителността на властите да направят всичко по силите си срещу наркотрафика.

При взрив на кола бомба в Афганистан загинаха 20 души

Броят на жертвите на днешната експлозия на кола бомба в Афганистан, предизвикана от терорист самоубиец, достигна 20 души, предаде агенц...

Един тон хероин, продаден на малки дози на улицата, струва около 40 млн. евро, когато достигне европейските пазари, става ясно от Службата за борба срекщу наркотиците и престъпността на ООН.

Има противоречиви обвинения и отчети за това как върви борбата срещу наркотиците в Афганистан. Според някои официални лица техните усилия за борба срещу производството на опиум са успешни, само че миналата година Афганистан отново произведе над 80% от опиума в света. В допълнение насочвайки обратно стотици милиони долари под формата на оръжие към талибаните, основаващата се на наркотиците корупция подрива държавната администрация.

Афганистанците не само произвеждат рекордни количества наркотици, но и консумират. Рязко се е увеличил броят на зависимите – от почти нулев при първото управление на талибаните в периода 1996-2001 г., се появи ново поколение наркомани след оглавяваната от САЩ инвазия в страната през 2001 г. Според информация на ООН за употребата на наркотици по държави Афганистан е на едно от опасните десет места, след като 11% от населението употребява наркотици. Употребата на дрога е три пъти по-висока в провинцията, отколкото в селищата и големите градове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com