Войната в Близкия изток: САЩ спряха резолюция на ООН за спиране на огъня в Газа (ВИДЕО)

4628
Войната в Близкия изток: САЩ спряха резолюция на ООН за спиране на огъня в Газа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Съединените щати наложиха вето на резолюция на ООН в петък, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Газа. Извънредното гласуване последва натиск от страна на генералния секретар Антониу Гутериш, който се позова на рядко използвания член 99 от Хартата на ООН.

Вашингтон блокира резолюция за прекратяване на огъня в Газа

Тринадесет държави подкрепиха резолюцията, но Съединените щати наложиха вето, а Обединеното кралство се въздържа. Проекторезолюцията, представена от Обединените арабски емирства, призовава за „незабавно хуманитарно прекратяване на огъня“, както и „незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници“ и „осигуряване на хуманитарен достъп“, става ясно от чернова, предаде CNN. Най-малко 97 други страни се присъединиха към усилията, съфинансирайки законопроекта, изготвен от ОАЕ.

Още: Папата поиска мир във всяка земя

По-рано САЩ сигнализираха за неодобрение на проектотекста. Един от петте постоянни членове на Съвета с право на вето, Вашингтон многократно се съпротивляваше на призивите за „прекратяване на огъня“, подчертавайки това, което според тях е правото на Израел да се защитава след терористичната атака на Хамас. Текстът за заложниците, които все още се държат от палестинската въоръжена група в Газа, беше добавен към проекторезолюцията именно с надеждата да се хареса на САЩ.

Гласуването беше шестият опит на 15-членната група да постигне консенсус относно продължаващата война между Израел и Хамас. Само едно предишно гласуване беше успешно, което призова миналия месец за създаване на „хуманитарни паузи и коридори“ в Газа.

Гласуването в петък последва рядкото позоваване на член 99 от устава на ООН от страна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който му позволи да свика заседание на Съвета за сигурност по „въпрос, който може да влоши съществуващите заплахи за поддържането на международния мир и сигурност“. Този инструмент не е използван от 1989 г.

„Единственият вариант за мир е премахването на Хамас“

Посланикът на Израел в ООН каза в петък на Съвета за сигурност, че призивът за прекратяване на огъня в Газа само ще разшири войната и единственият вариант за мир е премахването на Хамас.

Посланик Гилад Ердан започна своите забележки с удар към шефа на ООН Антониу Гутериш за позоваването му на рядко използвания член 99 от Хартата на ООН за свикване на гласуването, като каза, че въпреки войните в Украйна, Йемен и Сирия през последните години, никой не е предизвикал същия отговор от генералния секретар.

„Въпреки огромното глобално въздействие на други конфликти и много по-неотложните заплахи за международния мир и сигурност, отбранителната война на Израел срещу Хамас – определена за терористична организация, беше катализаторът за активирането на член 99. Иронията е, че регионалната стабилност и сигурността на както израелците, така и жителите на Газа могат да бъдат постигнати само след като Хамас бъде елиминиран, нито една минута преди това. Така че истинският път за осигуряване на мир е само чрез подкрепа на мисията на Израел, абсолютно без да се призовава за прекратяване на огъня", каза Ердан.

Той също така съобщи, че Хамас тероризира израелците и жителите на Газа. „Хамас е отговорен за нечовешкия терор срещу израелците. Хамас е отговорен за управлението на Газа с железен юмрук, принуждавайки жителите на Газа да живеят в бедност, лишени от основни човешки права“, продължи Ердан. „И призивът за прекратяване на огъня е точно това, което гарантира, че това ще продължи. Прекратяването на огъня означава, че страданието на всички ще продължи. Прекратяването на огъня циментира контрола на Хамас над Газа“, категоричен бе той.

Още: Потенциално военно престъпление срещу журналисти в Ливан: Кога ще се изясни? (ВИДЕО)

Ердан каза, че надеждата му е "че скоро ще видим Хамас победен, така че и израелците, и Газа да могат да напуснат свободно, без насилие и без страх". Той също така обеща, че Израел ще продължи с мисията си, която включва "елиминирането на терористичните способности на Хамас и връщането на всички заложници". 

От Лекари без граници обвиниха ООН в бездействие

„Бездействието“ на Съвета за сигурност на ООН по време на хуманитарната криза в Газа направи организацията „съучастник в продължаващото клане“ в ивицата“, обявиха в изявление от Лекари без граници. „Това бездействие даде разрешение за масовите убийства на мъже, жени и деца“, допълниха от организацията. 

Благотворителната организация каза, че откакто временното примирие между Израел и Хамас приключи в края на ноември, служителите й са станали свидетели на „възобновяване на безразборни убийства и на принудително разселване в поразителен мащаб и интензивност“ в Газа. Израел заяви, че се опитва да смекчи щетите за цивилните в преследването на Хамас, която обвинява, че се крие зад гражданска инфраструктура, включително болници. Хамас отрича твърдението. 

Още: Войната в Близкия изток: Нови жертви и от двете страни, невъобразими разрушения в Газа (ВИДЕО)

„Повторните уверения както от Съединените щати, така и от Израел, че тази война се води само срещу бойци, противоречат на това, което виждаме на място“, каза MSF. 
„Хората няма къде да отидат; те са били бомбардирани на север, юг и на границата с Рафа. Тази жестока система не щади цивилните“, продължава групата.

Боевете в Хан Юнис продължават с пълна сила

Боевете в Хан Юнис продължават с пълна сила Израелската армия продължава да се бие в Хан Юнис в южната част на Газа, която според Тел Авив е „главна крепост“ на Хамас. ЦАХАЛ каза, че войниците са „елиминирали десетки терористи, извършили са претърсвания, разрушили са тунели и са нанесли прецизни удари от земята и въздуха“. „Започнахме бърза, мощна и целенасочена операция, движейки се от тунел в тунел, от къща на къща“, добавиха от IDF.

Само за ден са били поразени 450 цели в Газа, което е най-големият брой, отчетен от края на примирието преди седмица.

Още: Антониу Гутериш: Има опасност законът и редът в Газа да се сринат напълно

Израелско знаме на площад Палестина в Газа

Израелско знаме беше издигнато в средата на символичния площад Палестина в град Газа, показва видео, заснето от израелски фотограф. CNN потвърди автентичността чрез геолокация. 

Журналист в северната част на Газа каза за CNN, че на площада има израелски танкове. Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви на 14 ноември, че Хамас е загубил контрол в северната част на Газа , включително в град Газа. 

Но на 30 ноември, по време на временно примирие, бойци на Хамас бяха видени около площад Палестина да предават двама израелски заложници на Червения кръст.  

Ракетни атаки срещу Тел Авив

Екип на CNN в Тел Авив съобщи за най-малко 10 прехващания на ракети от ПВО системата „Железен купол“, която охранява столицата на Израел. Заради атаките са прозвучали и сирени. Това е третият път в петък, когато бяха обстрелвани с ракети града или близо до него.

Пленници по бельо

Десетки заподозрени, които бяха арестувани от израелските сили в Газа през последните 48 часа, са били отведени в Израел за разпит, каза в петък говорителят на IDF контраадмирал Даниел Хагари. 

„Ние премахваме много терористи и постепенно виждаме повече терористи, които се предават по време на битките и се предават на нашите сили“, каза Хагари по време на ежедневния си брифинг. През последните 48 часа арестувахме над 200 заподозрени, десетки от тях бяха отведени на израелска територия за разпит." Хагари каза, че израелската армия е в "интензивен етап" от наземната си операция в Газа.  

Още: СЗО иска незабавно прекратяване на огъня в Газа

„Нашите войски действат в сърцата на гравитационните центрове на Хамас, в северната и южната част на Ивицата Газа едновременно. Ние водим ожесточени битки срещу терористите на Хамас, които се крият под земята и се появяват поради активността на нашите сили“, добави той.

Вчера кадрите на стотици съблечени по бельо мъже, задържани от израелските отбранителни сили, предизвикаха остри реакции в социалните мрежи. Според израелски военни става въпрос както за доказани, така и за предполагаеми членове на Хамас. Подполковник Джонатан Конрикус, говорител на IDF, заяви пред CNN, че те са били съблечени, за да е сигурно, че не носят експлозиви. До момента от CNN не успяват да се свържат с Хамас за коментар по обвиненията. 

Иззат ал-Ришк, член на политическия офис на Хамас, обвини Израел в изявление в „отвличане, инвазивни претърсвания и събличане“, както той каза, на „група разселени палестински цивилни“. Той нарече това "осъдително престъпление" и призова правозащитните организации да се намесят.

Палестински писател е загинал в Газа

Приятели на палестинския писател и поет Рефаат Алариер казаха, че той е бил убит при удар в Газа в четвъртък. Негов приятел и колега потвърди смъртта му пред CNN. 

Абу Тоха написа във Фейсбук в четвъртък: „Сърцето ми е разбито, моят приятел и колега Рефаат Ал Ареер беше убит със семейството си преди няколко минути. Рефаат е университетски професор и писател и редактор на „Gaza Writes Back.“ „Gaza Writes Back“ е антология с разкази на 15 млади писатели от Газа. Абу Тоха добави: „Не искам да вярвам в това. И двамата обичахме да берем ягоди заедно… Това е много брутално.”

44-годишният Алареер беше професор по сравнителна литература и съредактор на „Gaza Unsilenced“, който беше публикуван през 2015 г. Родом от град Газа, той получава магистърска степен в престижни университети в Лондон. Алареер започва да преподава литература, творческо писане, поезия, превод и Шекспир в Ислямския университет в Газа през 2007 г. Той описва себе си като писател и педагог. Той беше и съосновател на „Ние не сме числа“ – организация с нестопанска цел, която има за цел да усили гласовете на палестинските младежи, живеещи в Газа и бежанските лагери. 

В интервю малко преди смъртта си Алариер казва, че ситуацията в Газа е много мрачна и няма изход от анклава. "Какво да правим?"  пита той. „Да се ​​удавя? Извършете масово самоубийство? Това ли иска Израел?“ „Нямаме какво да губим“, добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com