Войната в Близкия изток: Нови жертви и от двете страни, невъобразими разрушения в Газа (ВИДЕО)

7314
Войната в Близкия изток: Нови жертви и от двете страни, невъобразими разрушения в Газа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Продължава израелската операция в южната част на Газа. Вчера ЦАХАЛ обяви, че е пробил защитната линия на Хамас и е обкръжил къщата на лидера на групировката.

ЦАХАЛ действа в "сърцето" на Хан Юнис

Израелската армия съобщи, че е пробила отбранителните линии на палестинските бойци около главния южен град Хан Юнис и е извършила "целенасочени набези в сърцето на града", където войниците са открили и унищожили 30 тунелни шахти.

Нетаняху заяви във видеообръщение, че силите се приближават към дома на ръководителя на Хамас в Газа Яхия Синвар.

Загинали израелски войници

Отделно от това израелската армия съобщи, че през последните 24 часа е нанесла удари по около 250 цели в Газа. Оттам разкриха за смъртта на още двама войници в боеве в Газа, с което общият брой на загиналите от началото на офанзивата достигна 89 души. 

Сред убитите се оказа и синът на един от министрите във военния кабинет. Гал Меир Айзенкот е син на израелския министър Гади Айзенкот

Още: Войната в Близкия изток: Пробив в Хан Юнис, израелските части обкръжиха дома на лидера на Хамас (ВИДЕО)

Баща му е началник на Генералния щаб на ЦАХАЛ от февруари 2015 г. до януари 2018 г. и служи в армията в продължение на четири десетилетия. Айзенкот е министър в настоящото военновременно правителство от името на партията на Националното единство на Бени Ганц. Общо 88 войници на ЦАХАЛ са били убити в Газа от 7 октомври насам.

Убити лидери на Хамас

Израелската армия заяви в четвъртък, че е убила двама високопоставени членове на Хамас в Газа през последните няколко дни. 

Абдел Азиз Рантиси, който според IDF е старши оперативен агент от военното разузнавателно звено на Хамас, заедно с друг високопоставен член Ахмед Аюш са били убити при нападение в централния разузнавателен команден център на Хамас, казаха военните. „Този ​​команден център отговаряше за събирането на полеви разузнавателни данни от цялата Ивица Газа и служи като важен стратегически център за Хамас за насочване на бойните дейности, подкрепяйки атаки срещу войници на IDF“, се добавя в изявлението.

Загинали журналисти

Разследване на АФП за удара в Южен Ливан на 13 октомври, при който загина журналист на Ройтерс и бяха ранени шестима други, включително двама от АФП, сочи танков снаряд, използван само от израелската армия в граничния район с високо напрежение. Разследването, проведено съвместно с Airwars - неправителствена организация, която разследва нападения срещу цивилни граждани в конфликтни ситуации, установи, че смъртта на журналиста е причинена от 120-милиметров танков снаряд.

Ударите вероятно са нанесени от югоизток в близост до израелското село Джордейх, където са действали израелски танкове. Характерът на ударите и липсата на военна дейност в непосредствена близост до журналистите показват, че нападението е било умишлено и целенасочено.

Жертви и на Западния бряг

В окупирания Западен бряг израелски войски са нахлули в два бежански лагера и са убили четирима палестинци, двама от които на 16 години, съобщават палестинското министерство на здравеопазването и информационната агенция "Уафа". Вашингтон пък заяви, че ще отказва визи на екстремистки настроени израелски заселници на Западния бряг, където според палестинските власти от началото на войната досега повече от 250 палестинци са били убити от израелски огън или от нападения на заселници.

Нетаняху предупреди Бейрут

В четвъртък израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заплаши, че Бейрут ще се превърне "в Газа", ако Хизбула "реши да започне глобална война". Нетаняху говори в Северен Израел, след като противотанкова ракета, изстреляна от Ливан, уби цивилен в района.

"Ако "Хизбула" реши да започне глобална война, тогава тя ще превърне Бейрут и Южен Ливан, недалеч оттук, в Газа и Хан Юнис със собствените си ръце", каза той. От началото на конфликта в Газа досега многократно е имало размяна на огън по границата между Израел и Ливан, което води до опасения за по-широка регионална война.

„Невъобразими загуби, разрушения и мизерия в Газа“

Има "невъобразими загуби, разрушения и мизерия" в ивицата Газа, каза ръководителят на Световната програма по храните в четвъртък. „Всички в Газа са гладни“, каза директорът на WFP Синди Маккейн.

Въпреки това ръководителят на службата за помощ на ООН Мартин Грифитс видя и лъч светлина в цялата ситуация. Той заяви, че вижда "обещаващи признаци" за достъп до Газа през контролно-пропускателния пункт Керем Шалом от Израел. Досега помощта беше ограничена до влизане през контролирания от Египет пропускателен пункт Рафах.

По-рано генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че очаква "общественият ред скоро да се срине напълно поради отчайващите условия" в Газа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията

Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

Земетресение край бреговете на Тонга

Путин пристигна на посещение в Китай (ВИДЕО)

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Руски танкове навлязоха във Волчанск (ВИДЕО)

Ким Чен Ун лично провери балистичните си ракети (ВИДЕО)

Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

Гори един от най-известните пазари в Истанбул (ВИДЕО)

Ердоган пак се уплаши от преврат, проведе спешна среща със службите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com