Войната в Израел: Размирици в Йордания и Ливан, протест в Турция след удара по болница в Газа (ВИДЕО)

7764
Войната в Израел: Размирици в Йордания и Ливан, протест в Турция след удара по болница в Газа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Въздушен удар по болница в Ивицата Газа доведе до смъртта на стотици граждани в Ивицата. "Хамас" и Израел се обвиняват взаимно в извършването на удара, а в редица държави се стигна до размирици срещу израелските посолства.  

Ударът

До момента има най-различни информации за броя на загиналите. Според източници от Ивицата, най-малко 500 са жертвите на атаката срещу болница Ал Ахли, като данните идват на практика от "Хамас". По техни твърдения, паралелен удар е нанесен и срещу училище, в което по информация на палестинските власти са се укривали поне 4000 души. От палестинска страна обявиха, че атаката е дело на Израел.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас обяви тридневен траур след трагедията в Газа, съобщава официалната агенция WAFA. Малко по-късно той обяви, че отменя предварително предвидената среща с американския президент Джо Байдън.

От своя страна израелски медии пишат, че трагедията е причинена от неуправляема ракета на "Хамас", която се е отклонила от курса си. Според Тел Авив в ударената болница пък е имало таен склад за боеприпаси, което е причинило огромната експлозия и многото загинали. The Jerusalem Post пък пише, че палестинските източници си противоречали за броя на жертвите - от десетки до стотици. Медията също пише как често "Хамас" складира боеприпаси и оръжие в цивилни сгради, включително болници.

Израелският военен говорител Даниел Хагари каза, че залп от ракети, изстреляни от Газа, са „преминали в близост“ до арабската болница „Ал-Ахли“ по времето, когато е била ударена. Позовавайки се на „разузнавателна информация“ от няколко източника, той уточни, че групировката „Ислямски джихад“ е отговорна за неуспешния изстрел, ударил болницата.

„Разузнавателните данни от множество източници, които имаме в ръцете си, сочат, че Ислямски джихад е отговорен за неуспешното изстрелване на ракета, която удари болницата в Газа“, се казва във военно изявление, цитирано от Ал Джазира.

Реакцията

Лидерът на "Хамас" обвини Съединените щати за смъртоносната атака срещу болницата Ал-Ахли в Газа. Исмаил Хания призова палестинците в окупирания Западен бряг да се надигнат срещу израелската окупация. В този момент именно това се наблюдава –хиляди излизат по улиците в Рамала. Това е най-големият протест в града от началото на войната между Израел и "Хамас". Групи от мъже тичат и хвърлят камъни. Полицията използва сълзотворен газ, чуват се и взривове. Подобна е ситуацията и в Хеброн

Гневна реакция се наблюдава и в Йордания, като десетки протестиращи се опитаха да щурмуват комплекса на израелското посолство в Аман. Гневните демонстранти преминаха през охранителна бариера и напреднаха към посолството, но силите за сигурност използваха сълзотворен газ, за ​​да ги разпръснат, съобщи кореспондентът.

В ливанската столица Бейрут също има огромни протести, като демонстранти настояват групировката „Хизбула“ да се присъедини към войната срещу Израел.

Огромна демонстрация има и пред посолството на Израел в Истанбул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че атаката е „последният пример за атаки на Израел, лишени от най-основните човешки ценности“. „Призовавам цялото човечество да предприеме действия, за да спре тази безпрецедентна бруталност в Газа“, написа Ердоган в социалната медийна платформа X.

Египет също осъди атаката, като обвини Израел в „опасно нарушение“ на международното хуманитарно право. Катар също реагира остро. „Разширяването на израелските атаки над Ивицата Газа, за да включат болници, училища и други населени центрове, е опасна ескалация“, се казва в изявлението.

Бойните действия

Продължават израелските бомбардировки в Ивицата Газа. През предходната нощ е имало няколко сериозни обстрела, като се съобщава за загинали и затрупани под развалините палестинци.

Остава опасността от откриване на втори фронт откъм Ливан.

Бойци на „Хизбула“ бяха убити, след като се опитали да проникнат на израелска територия, съобщи Тел Авив.

Очакваната сухопътна израелска операция пък все още не е започнала. Като причина за това се изтъква фактът, че все още има много цивилни палестинци в северната част на Ивицата Газа, като Израел им даде ултиматум те да се насочат на юг, за да не пострадат. Неблагоприятни метеорологични условия също спират началото на по-сериозна офанзива.

Още: Израел: Всички говорят за сухопътна офанзива, но може да има нещо различно

Според наш военен експерт пък, Тел Авив все още не е напълно готов за подобни действия. „Провеждането на военна операция в градски условия изисква сериозна логистика, струпване на сили и разузнаване на обстановката. От тази гледна точка Израел не е напълно готов за тази операция“, заяви военният експерт Ивайло Иванов в ефира на Нова телевизия.

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1400 души, а над 3500 са ранени. От палестинска страна се съобщава за най-малко 2865 жертви – 2808 от тях в Ивицата Газа и 57 на Западния бряг. Ранените са над 12 000, като 10 859 от тях са в Газа, а 1200 – на Западния бряг.

Още: Няма да се спасят всички заложници на "Хамас": Експерти с мрачна прогноза

Неясна остава и съдбата на похитените от палестинци граждани. От израелска страна вчера съобщиха, че официално към момента се знае за 199 души, държани като заложници от "Хамас". Смята се, че те се намират в подземни тунели в Ивицата Газа.

Още: Хамас публикува за първи път ВИДЕО със заложница

Днес се появи информация и за похитена българска гражданка. Към момента обаче, няма официално потвърждение на подобна информация.

Дипломацията

Турция предлага нов модел за разрешаване на израелско-палестинския въпрос, който е налице още от създаването на Израел през 1948 г. Планът включва заинтересовани регионални съседи и западни държави, които да са гаранти на двете страни за постигане на трайно решение съгласно принципа на двете държави - израелска и палестинска.

Още: Три сценария пред Израел и защо няма да има втори фронт: Говори Димитър Гърдев (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Десетки загинали и ранени при срутване на билборд в Индия (ВИДЕО)

Епидемията от холера в Йемен се задълбочава

Вулканът Ибу в източна Индонезия изригна (ВИДЕО)

Не спазват обещанието: Израелци разпиляха пакети с храни за Газа (ВИДЕО)

Буря събори огромен билборд в Мумбай, трима загинаха (ВИДЕО)

Двама американци и един руснак са задържани на протестите в Грузия

Стотици хиляди бягат от Рафах, но и на север не е безопасно - Израел атакува Джабалия

Служител на ООН е тежко ранен в Рафах

Осем болници в Делхи получиха бомбена заплаха по мейла

Масови арести на протестите в Армения (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com