Войната в Израел: Унищожителен удар по бежански лагер, тежки боеве в Ивицата Газа (ВИДЕО)

7729
Войната в Израел: Унищожителен удар по бежански лагер, тежки боеве в Ивицата Газа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Израел нанесе мащабен въздушен удар срещу района на гъсто населения бежански лагер "Джабалия" в северната част на Газа. Според палестински източници, при атаката има голям брой убити и ранени.

Израелската армия твърди, че ударът е бил насочен срещу командир на "Хамас". Според Тел Авив, елиминиран е Ибрахим Биари, който се смяташе за един от мозъците на терористичната атака на 7 октомври в Израел.

Още: "Хамас" има подземен град в Газа с 30-40 хиляди бойци: Как ще действа Израел

"Хамас" обаче категорично отрича лидерът ѝ да е бил в лагера по време на удара. Според говорителя на организацията Хазем Касем, Израел се опитва да оправдае това, което той описа като "отвратително престъпление срещу цивилни, деца и жени в лагера Джабалия".

Още: ООН отново предупреди за рисковете от ескалацията на конфликта в Близкия изток

Министерството на вътрешните работи в Газа съобщи, че 20 къщи „са били напълно унищожени“ в жилищния бежански лагер "Джабалия". Съобщава се, че в болница в града са докарани стотици ранени, както и много тела на убити. Директорът на лечебното заведение д-р Атеф ал Кахлут твърди пред CNN, че много хора все още са под развалините. Друг лекар, д-р Мохамад ал Ран, казва пред американската телевизия, че е видял "сцени, които никой не може да си представи" в болницата - "стотици овъглени тела и ранени, разположени по подовете, леглата, коридорите и приемната на една от най-големите болници в Газа“.

Тежки боеве в Газа

Продължава придвижването и по суша на израелските сили. Армията обяви, че двама нейни войници са били убити в сраженията в северната част на Ивицата Газа. "Двамата са загинали "в сражения в северната част на ивицата Газа", се казва в изявление на армията, публикувано няколко часа, след като тя съобщи за "ожесточени сражения" с "Хамас" в сектора. Така от началото на войната на 7 октомври досега броят на загиналите израелски войници е 315, каза говорителят на армията контраадмирал Даниел Хагари на пресконференция днес, цитиран от CNN. По-късно от ЦАХАЛ разпространиха кадри от частите си в ивицата Газа.

Днес стана ясно, че най-малко две бронирани и пехотни дивизии или над 20 000 израелски войници, са влезли в Ивицата Газа от петък вечерта. Въпреки това, към момента няма официално обявен старт на пълномащабна наземна операция.

Същевременно официалният представител на Въоръжените сили на Йемен, бригаден генерал Яхя ал-Сари, обяви, че страната му влиза във войната срещу Израел. Той обяви подкрепа за палестинците в Ивицата Газа и военните действия срещу Израел. Обръщението на генерала беше публикувано на 31 октомври в социалната мрежа X.

Още: САЩ изпращат още 300 военнослужещи в Близкия изток

Израел от своя страна обяви, че е атакувал военната инфраструктура на "Хизбулла". Ударите са извършени срещу бази на групировката в Ливан.

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1 405 души, а 5 431 са ранени. Други 240 са взети за заложници, като сред тях има граждани на най-различни страни.

Още: Хамас: Тунелите в Газа са за нас, цивилните да си ги защитава ООН (ВИДЕО)

От палестинска страна се съобщава за най-малко 8 600 жертви – 8 525 от тях в Ивицата Газа и 123 на Западния бряг. Според данните на Ал Джазира, най-малко 3 578 от тях са деца, а 2 188 – жени. Загинали са и 29 журналисти. Ранени са най-малко 23 500 души, като 21 543 от тях са в Газа, а 1 980 – на Западния бряг. 6 360 от ранените са деца, а най-малко 4 891 са жени, посочва Ал Джазира.

Ситуацията в Газа

Най-малко 66 камиона са пресекли границата с Газа през последните 24 часа, като според Белия дом това е най-голямата еднодневна доставка на помощ за анклава досега. САЩ се опитват да постигнат целта си 100 камиона на ден да влизат в Газа, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен във вторник. Преди 7 октомври имаше 450 камиона, влизащи в Газа дневно, каза Лин Хейстингс, хуманитарен координатор на ООН за окупираната палестинска територия, на брифинг за пресата миналата седмица. Но говорителят на Държавния департамент на САЩ Мат Милър каза във вторник, че няма съобщения за отварянето на  пропускателния пункт Рафа  за цивилни. Той отбеляза „постигнахме добър напредък дори през последните няколко часа“.

Още: Бурето с барут в Близкия изток е с много къс и опасен фитил. Докъде може да се стигне?

САЩ обявиха днес, че наблягат на защитата на палестинските цивилни. Министърът на отбраната Лойд Остин каза във вторник, че „многократно е изяснил“ на израелските лидери, че трябва да гарантират защитата на палестинските цивилни. „Сега ние напълно разбираме, че Хамас не представлява палестинския народ. И ние скърбим за загубата на палестински цивилни“, каза Остин във встъпителните бележки пред комисията по бюджетните кредити на Сената.

Същевременно Египет е разположил десетки танкове и бронирани превозни средства в близост до контролно-пропускателния пункт Рафах (КПП Рафах) на границата с Ивицата Газа, съобщи The Times of Israel. Разполагането на тежка техника в близост до контролно-пропускателния пункт е свързано с опасенията на Кайро от евентуален приток на десетки хиляди бежанци от Ивицата Газа.

Египетските власти не коментират официално разполагането на тежка военна техника в близост до контролно-пропускателния пункт.

Още: "Спасете децата на Газа": Протестиращи прекъснаха речта на Блинкен в Конгреса (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия