Започва се: Израелската армия влезе с танкове в Рафах и издигна знамена (ВИДЕО)

8754
Започва се: Израелската армия влезе с танкове в Рафах и издигна знамена (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

След като израелският военен кабинет одобри операция в Рафах, израелската армия (ЦАХАЛ) нахлу с танкове в южния град в Ивицата Газа, намиращ се на границата с Египет.

Операцията

Тази сутрин израелските военни публикуваха кадри, на които се вижда как танковете им поемат контрола над контролно-пропускателния пункт "Рафах" откъм египетската граница. Районът е превзет в рамките на "точна операция" срещу "Хамас" в "ограничени райони на източната част на Рафах", съобщават от ЦАХАЛ. Те твърдят, че са имали "разузнавателна информация, че терористите използват района на пропускателния пункт за терористични цели".

Още: "Пулицър" за отразяване на войната в Газа

Всичко това се случва на фона на прието от "Хамас" предложение за временно примирие в Газа, изготвено от посредниците САЩ, Катар и Египет. Твърди се обаче, че то е неприемливо за Израел, а междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху не спря планираната офанзива в Рафах.

Още: Примирие в Газа: Предложението, с което "Хамас" се съгласи

В неделя "Хамас" изстреля ракети от района на пропускателния пункт по Керем Шалом в Южен Израел, при което загинаха четирима войници и други бяха ранени. Израел отвърна с въздушни удари по Рафах вчера, като най-малко петима души загинаха.

Преди да започнат нощната операция, от ЦАХАЛ заявиха, цитирани от The Times of Israel, че са извършили "координация с международните организации, действащи в района, с молба да се придвижат към хуманитарната зона, като част от усилията за евакуация на населението, които се полагат".

Още: СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Припомняме, че израелската армия отправи призив за евакуация на хиляди палестинци от Рафах. Там се намира около половината население на Ивицата Газа, след като то бе принудено да тръгне на юг по време на израелската офанзива в северната част на анклава. Говорим за между 1 милион и 1,5 милиона души.

Израелски знамена в Рафах

На граничния пункт бяха издигнати израелски знамена, предава The Times of Israel. Съобщава се, че след като войници и танкове на израелската армия са навлезли в контролно-пропускателния пункт от палестинската страна, превозните средства с помощи и пътници са били спрени и не могат да преминат.

Още: "Няма да спрем войната в Газа": Нетаняху с ясно послание към "Хамас"

Предупреждения към Израел от съюзниците

САЩ дълго време опитаха да предотвратят израелска офанзива в Рафах, тъй като според администрацията на Джо Байдън тя ще доведе до още по-голяма хуманитарна катастрофа. Вчера в разговор с Нетаняху американският президент е повторил ясната си позиция, че САЩ не подкрепят сухопътни операции в Рафах, и е допълнил, че Израел не трябва да напредва с план с нахлуване в града, докато не покаже как ще защити стотиците хиляди палестински цивилни, които се намират там, предаде "Ройтерс".

"Израелската офанзива в Рафах вероятно ще доведе до смъртта на още цивилни и се провежда въпреки изричните предупреждения срещу нея от страна на държавите членки на Европейския съюз и САЩ", казва първият дипломат на ЕС Жозеп Борел.

"Офанзивата в Рафах започна отново въпреки всички искания на международната общност, САЩ, държавите членки на Европейския съюз, всички, които молят Нетаняху да не атакува", каза Борел пред журналисти на 7 май. "Страхувам се, че това отново ще доведе до много жертви, цивилни жертви - каквото и да казват. В Газа няма безопасни зони", заяви топ дипломатът на блока.

Междувременно стана ясно, че през последните месеци администрацията на Байдън е забавила продажбата на хиляди прецизни оръжия за Израел, съобщава Wall Street Journal. Този ход включва задържане на бомби MK-82, комплекти за насочване JDAM и т.н. Продажбата на боеприпасите първоначално е договорена през февруари, се казва в материала.

Още: Напрежение: Байдън е спрял доставката на боеприпаси за Израел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хеликоптер, превозващ президента и външния министър на Иран, е катастрофирал

Изтощителен и опасен преход: Как режисьорът Мохамед Расулоф избяга пеша от Иран

Необичайната часова зона на Индия: Защо се различава от другите страни?

Захарова видя съдбоносна стъпка в посещението на Путин в Китай

Откриха телата на трима заложници, отвлечени от "Хамас"

Северна Корея пак изстреля тактическа балистична ракета

Безредици и бой в Киргизстан заради сбиване с чужденци (ВИДЕО)

Израелска атака по Западния бряг, има убит и ранени

САЩ евакуираха от Газа 17 американски лекари

Съдбата на прочула се заложничка на "Хамас": Намериха тялото на Шани Лук

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com