"Хамас" прие предложение за спиране на огъня, Израел одобри военна операция в Рафах

3185
"Хамас" прие предложение за спиране на огъня, Израел одобри военна операция в Рафах
Снимка: Getty Images

Палестинската радикална организация "Хамас" е одобрила предложението за спиране на огъня в ивицата Газа, предложено от посредниците Египет и Катар. Това се казва в публикация в официалния канал на "Хамас" в приложението "Телеграм", предаде ДПА.

"Исмаил Хания, ръководител на политическото бюро на "Хамас", разговаря по телефона с министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и египетския министър на разузнаването Абас Камел и ги информира, че "Хамас" е одобрил тяхното предложение за споразумение за прекратяване на огъня", се казва в комюнике, публикувано на сайта на "Хамас" и цитирано от АФП.

Това бележи сериозен обрат в позицията на движението. По-рано от Хамас бяха категорични, че не приемат примирие с Тел Авив. 

Още: "При никакви обстоятелства": "Хамас" не е съгласен за мир в Ивицата Газа

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град, намиращ се на границата с Египет. Не са ясни подробностите около това предложение за спиране на огъня.

Реакцията на Израел

Говорителят на израелските въоръжени сили заяви, че всички предложения относно преговорите за освобождаване на заложниците в Газа се разглеждат сериозно и че успоредно с това продължава да действа в управляваната от "Хамас" територия, предаде Ройтерс.

Още: "Няма да спрем войната в Газа": Нетаняху с ясно послание към "Хамас"

Запитан по време на медиен брифинг дали изявлението на "Хамас", че приема предложението за прекратяване на огъня, ще повлияе на планираната офанзива в град Рафах в Газа, контраадмирал Даниел Хагари заяви: "Разглеждаме всеки отговор и реакция по най-сериозен начин и изчерпваме всички възможности по отношение на преговорите и връщането на заложниците." "Успоредно с това продължаваме да действаме в Ивицата Газа и ще продължим да го правим", каза той, цитиран от БТА.

По израелски данни на 7 октомври "Хамас" е убил 1200 души на територията на Израел и взел за заложници над 250 човека.

Тел Авив продължава с плановете за операция с Рафах

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че военновременният кабинет на страната му е одобрил продължаването на операция в Рафах с цел да принуди "Хамас" да освободи израелските заложници и да постигне другите военни цели, които Израел си е поставил във войната срещу палестинското движение, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на канцеларията на Нетаняху.

Още: Започва ли сухопътната операция: Израел нареди на хиляди палестинци да се евакуират от Рафах

"Паралелно с това, въпреки че предложенията на "Хамас" относно прекратяване на огъня са далеч от исканията на Израел, Тел Авив ще изпрати работна делегация при посредниците, за да разгледа докрай възможността за постигане на споразумение за прекратяване на огъня при приемливи за Израел условия", се допълва в текста. 

По-рано днес израелски източници заявиха за Асошиейтед прес, че военновременният кабинет на Израел е одобрил операция в Рафах и че израелските сили нанасят удари по източната част на града. В кратко изявление израелските военни поясниха, че нанасят прецизни удари в тази част на града, но ще съобщят повече подробности на по-късен етап, предаде Ройтерс. Ударите са срещу цели на "Хамас".

Още: Напрежение: Байдън е спрял доставката на боеприпаси за Израел

Преди това израелската армия отправи сутринта и после вечерта предупреждение към жителите на източните квартали на Рафах да се евакуират, припомня Франс прес.

По-рано днес бе съобщено, че президентът на САЩ Джо Байдън е провел 30-минутен телефонен разговор с Нетаняху, в който е повторил ясната си позиция, че САЩ не подкрепят сухопътни операции в Рафах и е допълнил, че Израел не трябва да напредват с план с нахлуване в града, докато не покаже как ще защити стотиците хиляди палестински цивилни, които се намират там, предаде Ройтерс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Изтощителен и опасен преход: Как режисьорът Мохамед Расулоф избяга пеша от Иран

Необичайната часова зона на Индия: Защо се различава от другите страни?

Захарова видя съдбоносна стъпка в посещението на Путин в Китай

Откриха телата на трима заложници, отвлечени от "Хамас"

Северна Корея пак изстреля тактическа балистична ракета

Безредици и бой в Киргизстан заради сбиване с чужденци (ВИДЕО)

Израелска атака по Западния бряг, има убит и ранени

САЩ евакуираха от Газа 17 американски лекари

Съдбата на прочула се заложничка на "Хамас": Намериха тялото на Шани Лук

Израел си е върнал телата на трима заложници от ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com