Балканският синдром на рязане на лентички - от Груевски до Борисов

33582
Балканският синдром на рязане на лентички - от Груевски до Борисов

Йеменският премиер и турският министър на външните работи прерязаха лентата на откриването на новото Турско интернационално училище в Йемен. Това е една от редките новини за рязане на ленти от политици, ако новината се търси на английски език, пише вестник ”Нова Македония”. Новини от подобен тип, според вестника, може да дойдат и от Украйна. В американски медии не може да се открие новина за високопоставени политици, които да откриват малък път или търговски обект. Балканският манталитет обаче е нещо съвсем друго.

Проверка в мрежата сочи, че Македония е първа по рязане на ленти. Сръбският президент Томислав Николич също държи да се появява на събития, при които се открива нещо ново. Българският премиер е друг регионален лидер Бойко Борисов, изключително активен в рязането на ленти. Открива части от училища, пуска в употреба нови апарати в болници и подобно на македонския си колега Никола Груевски реже ленти за откриването на футболни игрища. Подобно на Груевски, и Николич често реже лентата на нови пътища, пише „Нова Македония”.

Хърватският премиер Зоран Миланович пък няма навика да се появява на подобен тип мероприятия, за разлика от своите предшественици. Той дори изключи свещениците от церемониите по откриването заради карикатурния вид на сцените.

"На Запад политическите лидери не си правят труда да са на първа линия при откриването на локални пътища и магистрали, но и там се случва управляващите да режат лентички. Това обаче се случва, когато става въпрос за изключително значими проекти от общонационална важност или за събития от международен характер, на които присъстват и високопоставени чуждестранни гости", заявява експертът по връзки с обществеността Синиша Пекевски.

Според него регионалните лидери злоупотребяват и преекспонират подобен род прояви.

Изданието отбелязва, че в Македония, а и в други страни от региона, поводите за рязане на лентички зачестяват с приближаването на избори.

Възмущение в Македония от честването на Балканските войни

„Македония няма какво да празнува. Балканските войни за Македония бяха окупационни, а не освободителни, тъй като османското робст...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com