Границата между Сърбия и Хърватия е напълно блокирана

4236
Границата между Сърбия и Хърватия е напълно блокирана
Снимка: БГНЕС

Сърбия забрани влизането на нейна територия на тежкотоварни камиони с хърватска регистрация и превозващи хърватски стоки, предаде БГНЕС.

Това е отговор на Белград на мярка на Хърватия, която затвори своите гранични КПП за тежкотоварни камиони, идващи от Сърбия.

Хърватското решение бе опит за натиск върху Сърбия и пренасочване на бежанската вълна оттам към Унгария и Румъния. Близо 44 000 мигранти, бягащи от войната и мизерията в своите страни в Близкия изток и Африка, са влезли в Хърватия през Сърбия за една седмица. Сърбия обяви, че смята да предприеме съответните мерки и отправи ултиматум на Хърватия, който изтече в 22.00 часа централноевропейско време /полунощ местно време/. "От полунощ нито един тежкотоварен камион с хърватска регистрация и нито едно транспортно средство с хърватски стоки няма да може да влезе на територията на Сърбия", заяви сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович в пряко включване по националната телевизия от ГКПП Батровци-Баяково.

Той уточни, че забраната важи за всички гранични пунктове на Сърбия, тъй като страната е подложена на "икономическа агресия" и "трябва, оттук нататък да защитава своите интереси". Министърът осъди "безотговорното поведение" на хърватските власти.

Миналата седмица Хърватия затвори седем от своите осем гранични КПП в опит да намали потока мигранти. Тежкотоварните камиони трябваше да заобикалят през Босна, за да влязат или излязат от Хърватия.

Хърватският премиер Зоран Милованович определи като "смешни" сръбските мерки и предупреди за ескалация между двете държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com