X
 
 

Гърция и Турция са на ръба на война

43067 9
Гърция и Турция са на ръба на война
Снимка: iStock/Guliver
Атина и Анкара са близо до въоръжен конфликт, след като Турция подписа споразумение за демаркация с Либия, обвързващо с изключителна икономическа зона, която обхваща гръцките териториални води.

Споразумението, подписано на 27 ноември, предвижда коридор, простиращ се по Източното Средиземноморие между бреговете на Турция и Либия, и "рязане" честта от морето, върху която Гърция твърди, че има права, съобщи телевизия "Ал Джазира".

Гърция изгони либийския посланик

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас тази сутрин е извикал либийския посланик в Атина и му е съобщил, че е взето решение ...

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез обяви, че след като сделката бъде ратифицирана и от двете страни, турските кораби ще започнат да сондират във водите в района в търсене на природен газ и петрол.

Въпреки че гръцкият флот не е излизал с официално съобщение, двама експерти споменали пред "Ал Джазира", че Атина е изпратила военноморски сили в спорната зона югоизточно от Крит.

Гърция реши да експулсира либийския посланик заради споразумение между Либия и Турция за изтегляне на морска граница между двете страни извън гръцкия остров Крит.

Професорът по международно право и консервативен депутат от Нова демокрация в гръцкия парламент Ангелос Сириос смята, че Турция няма да може да започне сондажи.

Столтенберг предложи Гърция и Турция сами да решат споровете помежду си

НАТО смята да запази неутралитет по въпроса за гръцко-турските отношения, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в инте...

„Пред Анкара беше подчертано, че няма да бъдат толерирани никакви изследвания в област, която Гърция счита за своя изключителна икономическа зона“, добави Сириос.

Командващият гръцкия боен флот адмирал Никос Кунис заяви, че военноморските сили не чакат помощ от никого.

"Всичко, което правим, ще го направим сами", каза Кунис.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен всичко си идва по предсказанието, Турция и Гърция във война 4 Анонимен всичко си идва по предсказанието, Турция и Гърция във война преди 1 месец Профил на трол?
  Трябва да се испълни пророчеството, Турция и Гърция във война
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Мангала ще ги е****пак....хахахахаха
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И кое е "хахаха"?! Най-много мразя тази българска черта - злорадството над чуждия проблем!!! А като се случи на вас, се насирате... Толкова ли нямаш на какво да се зарадваш, че се кефиш, че мечката играе у комшиите?! Само за миг така могат да се обърнат нещата, че изведнъж България пак да изчезне от картата, както беше цели 5 века! С Ердоган и мюсюлманите шега не бива! Всички на Балканите сме им виж още ›› сърбали попарите с векове...
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Не дай боже война.Тогава пламват балканите отвсякъде...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Не се бой.Само да получим самолетите и сме готови.Но Външно да прати нота на Гър. И Тур . Да изчакат нашата доставка.Много е важно и те го знаят.
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ей византийци, вие и да чакате помощ от НАТО, е все едно да чакате от умрял писмо ! НАТО има главно задължение да осигурява военни поръчки на мериканците, който не вЕрва да попита един български СИК Мафиот !
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  гълчулята не са византийци! прости рибари,ханджии ,търговци покрай морето от иляди години! византийци са предимно Тракийци и римляни!!!
  : 19 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Те, и римляните са само в началото. После Рим "фалира", а на империята на Балканите само името остава "Източна Римска Империя" Всичко останало е формирано е от различните местни жители, без гърците. Гърците само унищожават всички сведения на друг език освен латински и гръцки. Така света оства с усещането, че гърците са оснвни участници.
  : 20 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Не чакат помощ - пише го в статията. Само се молете да не се случва с Българфия, макар че ще се случи рано или късно, защото тогава ще молите за помощ и никой няма да ви обръща внимание. Просто, защото на никой не му пука за вас. А сега злорадствайте... скоро предстои и при вас!
  : 38 !