Македония откри средновековна изложба във Ватикана, ръкописи вече не са македонски, а славянски

41250
Македония откри средновековна изложба във Ватикана, ръкописи вече не са македонски, а славянски
Снимка: БГНЕС

Македония откри изложба на средновековни ръкописи във Ватикана, като определението македонски беше заменено със славянски, макар министърката на културата да продължава да говори за древната писмена традиция на Македония.

На откриването на изложбата са присъствали македонският президент Георге Иванов, главата на македонската православна църква владиката Стефан, министрите на културата и науката и образованието Елизабета Канческа-Милевска и Спиро Ристовски, дипломати и общественици, предава електронното издание "Република".

Междуетническо напрежение в Македония

Шестима полицаи бяха ранени, 27 души бяха задържани във вторник, когато мирен протест заради смъртта на македонски тийнейджър в Скопи...

В изложбата "Средновековни славянски ръкописи от Македония от ХІІІ до ХІХ век" са включени 30 средновековни ръкописа, съхранявани в Скопие. Прави впечатление, че след бурната реакция на България преди година, когато беше направен опит подобна изложба да бъде пласирана в Брюксел като "Македонски средновековни ръкописи и 1000 години писмовна македонска традиция", сега средновековните ръкописи вече не са "македонски", а "славянски".

По време на откриването на изложбата македонския президент Иванов е заявил, че Македония е силно свързана с Ватикана "чрез майка Тереза и Свети Кирил".

Министърът на културата Елизабета Канческа - Милевска от своя страна е заявила, че голяма част от ръкописите на Охридската книжовна школа се съхраняват в трезорите на големите музеи в Санкт-Петербург, Москва, Одеса и Виена, но в Македония има историческа памет за тях и че представената във Ватикана изложба е доказателство за "древната писмена традиция на Македония".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com