Не е ясно кога отново ще заседава Съвместната българо-македонска комисия

2593
Не е ясно кога отново ще заседава Съвместната българо-македонска комисия
Снимка: iStock

След осеммесечна пауза Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония може да поднови съвместните си заседания през септември, ако противоепидемичните мерки в двете страни позволяват.

Засега няма конкретно споразумение за следващото заседание, но шефът на македонския екип в Комисията, историкът Драги Георгиев, съобщи, че има онлайн комуникация с българския си колега - ръководителя на българския екип Ангел Димитров, и че "има преговори за среща през септември, ако ситуацията позволява ".

„В контакт сме. По принцип сме за септември, но с някои резерви, в зависимост от здравословните условия при нас и при тях. Има настроение за това от българска страна", заяви Георгиев в изявление за MKD.mk.

Бойко Борисов: Ще продължим да подкрепяме членството на Северна Македония в ЕС

"Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония бе историческа стъпка в отношенията между двет...

Следващата среща според графика трябва да се проведе в Скопие, но ако условията не позволяват, Георгиев не изключи и провеждането на заседание чрез видеоконферентна връзка. Той подчерта, че преговорите в Комисията не са прекъснати, но е имало забавяне на работата й заради изборите в Скопие.

От друга страна, обаче, българският екип в Комисията съобщава, че не е получил нищо официално от македонските си колеги. „Колеги от Скопие казват„може да има среща през септември, ако условията с коронавируса позволяват. Не сме получили нищо официално. "Доколкото знам, последното писмо от проф. Георгиев беше в този смисъл, така че по принцип все още няма споразумение за среща през септември", заяви членът на българския отбор Наум Кайчев за MKD.mk.

Според Кайчев „колегите от Република Северна Македония трябва първо да постигнат съгласие, след което да изпратят до българските си колеги официално писмо, а не да водят комуникация чрез медиите, и след това да определят подробности на срещата в Скопие“.

Следващото заседание, което евентуално ще се проведе през септември, ще продължи с дискусията, на която членовете на Съвместната комисия се срещнаха през ноември миналата година. Това означава, че дискусията за учебниците и Гоце Делчев ще продължи. Това са темите, казва проф. Георгиев. И екипите няма да пристъпят към отварянето на нови теми, докато старите не бъдат затворени окончателно.

Последното заседание на Комисията се проведе на 28 и 29 ноември 2019 г. в София и тогава, както казва Георгиев, екипите на двете държави решиха да не се срещат няколко месеца по време на предизборния период в Скопие, след като в страната бяха обявени предсрочни парламентарни избори, насрочени за април 2020 г.

Захариева: България не оспорва идентичността на Северна Македония, а тя да изпълнява Договора

България през годините винаги е била един от най-сериозните поддръжници на Северна Македония. Искам да ги призова наистина – подп...

Освен учебниците за седми и осми клас, темата на последните три срещи беше съвместното честване на Гоце Делчев. Именно тази тема предизвика множество разногласия в комисията, в която двете страни имат свои непримирими позиции. По-късно в свое изявление Георгиев съобщи, че "що се отнася до намирането на решение е умерено оптимистичен", подчертавайки, "че не иска да свързва работата на комисията с политиката на двете страни".

По отношение на периода след 1941 г. и дали Македония е съществувала, той каза, че е написано много за тези периоди в историографиите на двете страни и този въпрос не стои на дневен ред.

Малко след последното заседание на Комисията ръководителят на българския екип Димитров заяви, че работата й е едностранно прекъсната от македонската страна с обяснението, че предсрочните избори трябва да се проведат след четири месеца. „Те на практика отказват да се срещат и да говорят“, каза Димитров тогава.

Вижте още:

Македонски историк: Няма да жертваме нищо при преговорите с България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Предупреждение от Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Вдигат минималната заплата на гърците

Бламират Ана Бърнабич: Все още не е председател на сръбския парламент

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...