Осъдиха бивш сръбски командир за геноцида в Сребреница

3160
Осъдиха бивш сръбски командир за геноцида в Сребреница

В петък съдът в Сараево осъди бивш сръбски командир на девет години затвор за това, че е подпомогнал геноцида, като е участвал в операцията по залавянето и убийството на над 800 бошняци в Сребреница през юли 1995 година. Това предаде Анадолската агенция, цитирана от "Фокус".

Бошняците бяха задържани от босненско-сръбските сили в училищна сграда в село Рочевич, близо до Зворник, и след това убити на брега на река Дрина близо до Козлук. 

Сречко Ачимович, който е бил командир на 2-ри батальон, бригада „Зворник“, армия на Република Сръбска по време на Босненската война между 1992 и 1995 г., е признат за виновен, че умишлено е предлагал помощ от 14 до 16 юли 1995 г. на членове на обединено престъпно предприятие, чийто план е бил задържане, екзекуция и погребване на беззащитни бошняшки мъже от Сребреница.

„Умишлено е предложил съдействие при изпълнението на плана и извършването на геноцид срещу бошняците. Подсъдимият е бил наясно, че те ще бъдат убити, но след това съзнателно е извършил действия, насочени към изпълнението на плана за извършване на геноцид“.

Ратко Младич: Съдбата ме доведе до защита на моята държава, която вие съсипахте

Приключи изслушването на Ратко Младич в Хага по обжалването на присъдата му за доживотен затвор. Бившият командир на армията на Републ...

„Действайки по заповеди, получени от командването на бригадата „Зворник“, подсъдимият предоставил боеприпаси и е издал заповед за транспортиране на пленниците до бреговете на река Дрина в Козлук, където те бяха убити и погребани на стара чакълена площадка. На този ден - 15 юли 1995 г. - бяха убити 818 мъже от Сребреница “, гласи решението на съдията Станиша Глухаич. 

Според съда Ачимович е отговорен и за нападенията срещу бошняшки цивилни в региона, които са довели до геноцид. 

Както припомня в Анадолската агенция, в началото на 90-те години Сребреница беше обсадена от сръбски сили, които се опитваха да отнемат територия от босненски мюсюлмани и хървати. Съветът за сигурност на ООН обяви Сребреница за "безопасна зона" през пролетта на 1993 г. Сръбските войски, водени от генерал Ратко Младич - по-късно признати за виновни за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид – овладяха зоната, намираща се под чадъра на ООН. 

Военнослужещи от Нидерландия, които са на мястото, не противодействат на сръбските сили, които ликвидират две хиляди мъже и момчета само на 11 юли, продължава турската държавна агенция. Около 15 000 души от Сребреница избягаха в околните планини, но сръбските войски преследваха и убиха 6000 от тях в горите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com