Протестно шествие срещу Европрайд в Белград, включи се и сръбският патриарх (ВИДЕО)

2433
Протестно шествие срещу Европрайд в Белград, включи се и сръбският патриарх (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Граждани и свещеници се включиха снощи в "Литийно шествие за спасението на Сърбия" - протест в Белград срещу организирането на общооевропейската проява Европрайд на ЛГБТ общността.

Граждани и свещеници се включиха снощи в Белград в "Литийно шествие за спасението на Сърбия" срещу организирането на общооевропейската проява на ЛГБТ общността Европрайд в сръбската столица, съобщава БТА, като цитира местните медии.
Протестният марш започна пред сградата на Патриаршията на Сръбската православна църква и приключи пред храма "Свети Сава", където пред над хиляда души главата на Сръбската православна църква Порфирий отслужи всенароден молебен за светостта на брака и семейството, разбирателството и мира, отбелязва в. "Данас".
Снощният протест предхожда откриването днес в Белград на седмицата на проявата Европрайд, в рамките на която ще се проведат семинари, изложби, концерти и шествие, насрочено за 17 септември.
Патриарх Порфирий обяви, че Белград няма нужда от Европрайд, нито от налагането на нови ценностни системи и парадигми от чужбина и призова властите в страната да премахнат уроците за джендър идеологията от учебниците за основните и средните училища, предаде Танюг. Патриархът изтъкна, че църквата не подкрепя каквото и да е насилие и преследване на ЛГБТ общността, особено ако това се прави в името на църквата.
Въпреки че представители на властите в Сърбия обявиха, че забраняват Европрайд, организаторите все пак го насрочиха за 17 септември. 
По време на протеста снощи бе изтъкнато, че провеждането на това мероприятие, след като президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че то няма да се осъществи, би било "държавен преврат", съобщава в. "Политика". Участниците в шествието предупредиха, че ако Европрайд не бъде забранен, те ще се съберат на този ден "мирно, с икони като днес".
Начело на протестния марш няколко свещеници носеха транспарант с надпис "Свети отче Сава, моли Бога за нас", а събралите се граждани разпънаха голямо сръбско знаме пред сградата на президентството.Граждани и свещеници се включиха снощи в "Литийно шествие за спасението на Сърбия" - протест в Белград срещу организирането на общооевропейската проява Европрайд на ЛГБТ общността.

Демонстрацията идва преди събитието на 17 септември, в рамките на което ще се проведат семинари, изложби, концерти и шествие, съобщава БТА, позовавайки се на няколко местни медии.

На кадри в социалните мрежи се виждат дори руски знамена:

Протестният марш започна пред сградата на Патриаршията на Сръбската православна църква и приключи пред храма "Свети Сава", където пред над хиляда души главата на Сръбската православна църква Порфирий отслужи всенароден молебен за светостта на брака и семейството, разбирателството и мира, пише в. "Данас".

Патриарх Порфирий обяви, че Белград няма нужда от Европрайд, нито от "налагането на нови ценностни системи и парадигми от чужбина". Той призова властите в страната да премахнат уроците за джендър-идеологията от учебниците за основните и средните училища, предаде "Танюг". Патриархът изтъкна още, че църквата не подкрепя каквото и да е насилие и преследване на ЛГБТ общността.

Въпреки че представители на властите в Сърбия обявиха, че забраняват Европрайд, организаторите все пак го насрочиха за 17 септември. 

По време на протеста снощи бе изтъкнато, че провеждането на това мероприятие, след като президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че то няма да се осъществи, би било "държавен преврат", съобщава в. "Политика". Участниците в шествието предупредиха, че ако Европрайд не бъде забранен, те ще се съберат на този ден "мирно и с икони - като днес".

Начело на протестния марш няколко свещеници носеха транспарант с надпис "Свети отче Сава, моли Бога за нас", а събралите се граждани разпънаха голямо сръбско знаме пред сградата на президентството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com