Вучич: Правим конектор с България, но за газа трябва решение между ЕС и Русия

6612
Вучич: Правим конектор с България, но за газа трябва решение между ЕС и Русия

Сърбия се надява на интерконекторна връзка с България, но и на алтернатива на „Турски поток“, стана ясно от изявление на нейния премиер Александар Вучич, предаде БГНЕС.

Спирането на проекта „Турски поток“ след свалянето на руския самолет е очаквано, но „гражданите не трябва да се боят, че ще останат без газ“, заяви Вучич пред журналисти след срещата с австрийския му колега Себастиян Курц в Белград.

„Ние си движим към изграждането на интерконектор с България, но в България газът трябва да тече отнякъде. Ние ще построим хранилище за един милиард кубически метра газ. Трябва също в Итебее да се направи така, че да се покрият сръбските потребности (от газ) за две години. Положението за нас не е лесно, не по наша вина, но ще направим всичко, каквото можем“, каза Вучич.

Вучич смята, че трябва „да се намери ново решение, за да бъдат защитени икономиката и гражданите на Сърбия“. Той напомни, че страната му „бе лоялна“ към предишния проект газопровода „Южен поток“ и продължава да се надява, че заедно с партньорите от ЕС и Русия ще може да се намери решение по въпроса за газоснабдяването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани