Вучич призова сърбите в Косово да не се поддават на провокациите на Прищина

1035
Вучич призова сърбите в Косово да не се поддават на провокациите на Прищина
Снимка: Getty Images/Guliver

Сръбският премиер Александър Вучич проведе извънредна среща с представителите на сръбските общности в Косово и Метохия. Срещата се е състоя в южния сръбски град Рашка. На нея, освен Вучич, присъстваха още министърът на отбраната Зоран Джорджевич, вътрешният министър Небойша Стефанович и началникът на Генералния щаб на страната Любиша Дикович.

Срещата бе организирана веднага след вчерашните разговори на високо ниво в Брюксел между Белград и Прищина.

САЩ: Косово трябва да създаде собствена армия

Новата американска администрация на президента Доналд Тръмп смята, че Косово трябва да създаде собствена армия и очаква Белград да пр...

Прищина се занимава с възможно най-мръсната пропаганда. Призовавам косовските сърби да не се подават на провокациите, защото мирът е в наш интерес, каза Вучич. Коментирайки последните преговори в Брюксел сръбският премиер заяви, че "само в рамките на един час албанците са променили позициите си четири пъти". "Искат да ни накарат да отхвърлим нещо и след това да бъдем обвинени за всичко...за това нещо има много очевидци и доказателства", подчерта Вучич.

Преговорите в Брйксел бяха трудни. Албанската страна непрекъснато говори, че някой ги заплашва - сръбската полиция и армия, но те не са там от 1999 година. Те не са там и днес. Някой има проблеми със съвестта си, а нас ни обвинява в пропаганда...Ние ще защитаваме истината и справедливостта. Само преди месец постигнахме споразумение за моста (бел. ред. - в град Косовска Митровица, който е разделен на две части). Те обаче нарушиха този договор и започнаха да събарят стената. Ние приехме това нещо, но те продължиха да искат други неща...Те не искат да се стигне до споразумение и компромис", каза Вучич и добави, че няма да позволи чужди посланици да казват къде да бъде разположена сръбската армия и полиция.

"Подобни решения да вземат в техните държави. При нас това няма да стане. Трябва да спазват техните правомощия. Ако трябва ще платя с главата си, ще понеса и политическа отговорност, но това няма да позволя да се случи в Сърбия. Те няма да решават къде да има сръбска полиция и армия", каза още Александър Вучич, но отказа да съобщи имената на посланиците и от кои държави са те.

Кметът на северната част на Косовска Митровица Горан Ракич заяви, че ЕС е застанал на страната на албанците. Според него "косовските сърби са бесни и уплашени за техния живот и този на своите близки". "Ние молим премиерът да ни защити, разбираме, че е в трудна ситуация, но ние се намираме в безизходица...Сърбите са търпеливи, но и това търпение има своите граници", подчерта Ракич.

Косово: Сърбия въоръжава сърбите в Митровица

В интервю за германска медия президентът на Косово Хашим Тачи коментира последните събития в страната, предаде телевизия RTK. „В...

В същото време сръбският президент Томислав Николич се срещна снощи с посланиците на Русия, САЩ и Китай в страната. По време на разговорите си с Александър Чепурин, Ли Манчан и Кайл Скот той заяви, че република Косово не иска да се договаря с Белград.

„Президентът информира посланиците за хода на разговорите на сръбската делегация с представители на временната администрация в Прищина, проведени в Брюксел предишната вечер и за поведението на делегацията от Прищина, целта на която не е било постигане на споразумение“, съобщиха от пресслужбата на сръбския държавен глава.

По време на срещата с посланиците събеседниците са стигнали до извода, че е необходимо в близките дни да се продължи диалога и да се съхрани стабилността в региона, посочват от пресслужбата.

В сряда вечерта в Брюксел се проведе поредният кръг от преговори между Сърбия и Косово с посредничеството на ЕС. В тях участие взеха президентът и премиерът на Сърбия Томислав Николич и Александър Вучич, върховният представител за външна политика и сигурност Федерика Могерини, както и президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът Иса Мустафа.

ЕС: Преговорите между Сърбия и Косово бяха конструктивни

Преговорите на високо равнище между Сърбия и Косово, които се проведоха в Брюксел, бяха позитивни и конструктивни, заяви на прес конфер...

Предишният кръг от преговори, който се проведе на 24 януари също завърши без резултат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Арестуваха трима за отвличане на българка

Хванаха лодка с мигранти край Гърция

Срещата на Ердоган и Мицотакис: Ще отворят ли въпроса за морските зони?

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани