200-килограмов камък в Кресненското дефиле бе премахнат от алпинист

1007
200-килограмов камък в Кресненското дефиле бе премахнат от алпинист
Снимка: БГНЕС

Алпинист се изкачи по ската и премахна 200-килограмов опасен скален къс, висящ от 2009 г. над главите на преминаващите по Е-79 МПС и пътници в тях.

Акцията бе осъществена преди обяд днес при 385-ти километър в Кресненското дефиле. За обрушването на ската, извършено от пътно поддържащата фирма „Водно строителство”, бе разрешено от АПИ. За събарянето на камъка бе създадена нужната организация от началника на Районна пътна служба Милен Иванов, а самите действия от техническия ръководител Валентин Христов, информира БГНЕС.

Кметове искат полиция през лятото в Кресненското дефиле

Кметове на общини в Пиринско по поречието на река Струма настояват за спешни мерки, за да се ограничат кървавите катастрофи в Кресненск...

72-годишният благоевградски пещерняк Илия Илиев се качи по мрежите до върха на 30-метровия скат, и след това се осигури с въже, се спусна обратно до проблемния камък. Той се държеше само на прокъсаната и изгнила вече мрежа. 

Какво да прави алипнистът-пещерняк Илиев бе инструктиран по телефона от специалистите от фирмата.

Тъкмо всичко бе готово, алпинистът прецени, че едно въже не му е достатъчно и за това се изкачи отново на върха, откъдето пусна второ-допълнително въже. След като се спусна пак до камъка, стърчащ като огромно стъпало над пътя, Илиев сряза мрежата, блъсна намиращия се върху големия по-малък камък, който се разби върху пътното платно.

След това бе съборен и големият камък с размери 80/60/40 сантиметра, който падна на банкета. След като събори още няколко камъка, акцията приключи, по време на нея движението бе спирано на два пъти за по 2-3 минути.

Скоростен път, а не магистрала, ще минава през Кресненското дефиле

Скоростен път, а не магистрала, ще мине през Кресненското дефиле по трасето на "Струма". Проектната скорост е 80 км/час, но при хубаво...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com